Under det sista året ska alla gymnasieelever göra ett avslutande gymnasiearbete. För många är det svårt att komma på något att skriva om, men inte för eleverna på Thoren Business School i Gävle. Här gör de flesta sitt arbete om Ung Företagsamhet, även så Ebba Våglund och Lisa Eriksson, skaparna bakom NaturligtVis UF.

NaturligtVis UF säljer marmelad tillverkad på svinnfrukt som paketeras i återvunna glasburkar. En idé som ligger helt i tiden alltså och som nu dokumenteras under deras gymnasiearbete.

– Vi tycker att det är en jättebra sak i och med att man skriver om något som man redan kan mycket om eftersom man har jobbat med det i ett år, berättar Ebba och Lisa om gymnasiearbetet.

”Fått göra massor av saker vi annars inte hade gjort”

Att skriva om Ung Företagsamhet gör det även möjligt att reflektera över allt de lär sig.

– Vi skriver gymnasiearbetet i form av en uppsats där frågeställning lyder ungefär: ”Hur har du utvecklats genom att driva ett UF-företag?”. Denna frågeställning besvarar vi på i uppsatsen och vi utvärderar vårt arbete under hela året.

Ebba och Lisa berättar att de har lärt sig en hel genom Ung Företagsamhet, så det finns mycket att skriva om.

– Under UF-året har vi fått göra massor av saker vi annars inte hade gjort. Vi har bland annat lärt oss att bokföra, lärt oss hur man bygger upp ett företag och mycket om marknadsföring. Sedan lär man sig mycket om sig själv också eftersom man får stå för nya utmaningar och göra saker man innan inte har gjort.

Unikt med så mycket praktik

Även om Ung Företagsamhet lockade Ebba och Lisa så var det framförallt all praktik på Thoren Business School som gjorde att de valde skolan. Båda två går samhällsvetenskapsprogrammet och det är få andra skolor som erbjuder lika mycket arbetslivserfarenhet på programmet.

– Att jag valde just Thoren Business School var för att man har praktik även på samhällsprogrammet, hela 11 veckor. Denna möjlighet är unik på TBS. Jag fastnade även för lärarna, lokalen och skolan när jag var på öppet hus, säger Ebba och Lisa håller med.

– Jag valde samhällsprogrammet då jag senare i livet är intresserad av att jobba med människor och tyckte då att samhällsprogrammet kunde ge mig en bra grund. Precis som Ebba sa så fångade praktiken på TBS mitt intresse, då jag vet att det är en bra väg in i arbetslivet. Idag jobbar jag på två jobb som jag fått genom min praktik på TBS.

Hur är det att gå på Thoren Business School?

– Vi båda tycker att TBS är mycket mer än bara en skola, bland annat för att vi varje år får göra något case och att man i trean kan åka på Business Trip. Framförallt känner man en familjär känsla på skolan: I och med att det är en ganska liten skola, har lärarna och rektorn möjlighet att se och höra alla. Som vår rektor brukar säga; han kan alla namnen på alla elever på skolan!

Vill du veta mer om skolan eller om Samhällsvetenskapsprogrammet? Boka in en privat rundvisning så berättar vi mer!