Vår rektor Mattias om distansundervisningen

Sedan regeringen kom med rekommendationen att stänga gymnasieskolorna till följd av Coronaviruset har distansundervisningen varit ett faktum. Vi var intresserade av att veta hur det dagliga arbetet har fungerat så vi tog oss en pratstund med Mattias Byström, rektor på Thoren Business School i Umeå.

Nu har ni jobbat med distansundervisning i drygt en månad, vilka utmaningar har ni kunnat identifiera?

– Jag tycker att utmaningen har varit den sociala aspekten, eleverna saknar att vara i skolan och träffa sina vänner på en daglig basis och lärarna saknar sina elever. Det som hade kunnat varit den riktiga fallgropen är den tekniska biten, men vi hann se detta komma, tränade inför och var väl förberedda när skolan väl stängde. Det har gått jättebra och lärarna har gjort ett fantastiskt jobb.

Utmaningar kommer givetvis uppstå när man tvärt börjar med ett nytt arbetssätt, har det funnits vinster i detta också?

– Absolut! Vi har sett en ökad närvaro och en förbättring i inlämnade uppgifter. Sedan är det viktigt att säga att detta arbetssätt givetvis inte passar alla.

Hur har arbetssättet mottagits av eleverna?

– Ganska bra faktiskt, men jag tror de tycker det är lite tråkigt också. Det är ju trist för både dem och oss. Tråkigt men effektivt skulle jag säga.

Har du några nyheter rörande skolan?

– Vi renoverar och snyggar till lokalerna ganska ordentligt. Det känns kul!

Tack Mattias!