Välgörenhet på Sri Lanka

Johan Holmqvist går på Thoren Business School Helsingborg och tycker det är en fantastisk skola, speciellt möjligheten till APL.

– En bra möjlighet som kan bli väldigt givande om den utnyttjas rätt. Möjligtvis lite för lång i 3:an enligt min åsikt. Dock så ger en lite längre period en möjlighet att t.ex. åka utomlands och göra sin praktik eller kanske vara på fler än ett ställe. Många får trots allt jobb efter sin praktik vilket är extremt positivt då man efter skoltiden faktiskt redan har jobb eller står på en väldigt bra grund med goda förutsättningar för jobb.

För sin APL i 3an valde Johan att ha den på Sri Lanka, där han medverkade i välgörenhetsorganisationen World vision Lanka i ca 3 veckor och sista veckan på ett barnhem.
-Jag ville göra något annorlunda, istället för att praktisera på ett ”vanligt” jobb, en butik eller vad som så bestämde jag mig för att utnyttja mitt kontaktnät i Sri Lanka.

Johan har rötter från Sri Lanka och ville utnyttja detta genom att åka dit och göra sin APL där. Hans familj på Sri Lanka har tidigare haft kontakt och hjälpt till på ett barnhem i närheten av deras hus där. Detta såg Johan som en perfekt möjlighet, att få hjälpa till ännu mer. På barnhemmet undervisade Johan i engelska, på en ganska basic nivå för att matcha deras nivå. Barnen var mellan 8–16 år. Utöver det så lekte han med dem, spelade fotboll med mera.
– Det bästa var nog allt lekande och fotbollsspelande med ungarna, både i byn och barnhemmet. Man inser hur alla faktiskt slappnar av och ”struntar” i hur dåligt man har det och njuter av lyckan i själva leken. Jag tänker tillbaks på när jag själv var barn och lekte med mina vänner och ser exakt samma sak hos barnen när de leker, skillnaden är att dem är där och vi är här.

På välgörenhetsorganisationen följde Johan med på en del möten angående olika projekt organisationen hade. Han hjälpte även till att bygga grunden till ett hus, till en familj utan bostad, där materialet donerades av World vision Lanka. Utöver det besökte han en by och pratade med befolkningen där, om deras problem, tankar och framtidsutsikter. Där hjälpte han även till på en gård med bondes arbete.
– Barnen i byn som jag umgicks med berättar om den hårda konkurrensen i skolan och hur tufft det är att komma ur fattigdomen.

Smått och gott har detta varit en givande, häftig och betydelsefull resa, dels för Johan själv men mycket säkert för alla inblandade.