Val 2018 – TBS Örebro

Varför tycker du det är viktigt att rösta?
Ida Mårtensson – Om du inte röstar har du automatiskt lagt din röst på partiet du inte vill ska styra Sverige. Du lägger din röst på dem du definierar som fiender.

Sara Jalal- Din röst är en påverkan på i princip hela ditt liv, du väljer bort dig själv och dina rättigheter av att påverka hur ditt liv under de kommande åren kommer se ut om du aktivt väljer att inte rösta. Det har vart krig i Sverige för att vi ska leva i ett demokratiskt land men även att kvinnor har en rösträtt och med respekt gentemot dem som krigat bör man rösta.

Anton Rizell- Man måste inte rösta men det är din chans att styra hur ditt framtida liv kommer se ut. Som Ida sa är en blank röst en extra röst på dem du inte vill ska styra Sverige.

Vad tycker du om att skolan engagerar eleverna i dagens politik?
Ida Mårtensson – Det är jätteviktigt för att vi ska få möjligheten att förstå innebörden av att få ta ett beslut som påverkar samhället.

Thelma Blomstedt – Jag själv hade ingen koll på politikvärlden men med hjälp utav skolan förstår jag betydligt mer poängen i att dels rösta men även hur viktigt det är att vara involverad i samhället.

Anton Rizell – Med hjälp utav skolan har jag också lärt mig att vara källkritisk, att gå ner mer på djupet vad de olika partierna står för istället för att skrapa lite på ytan och gå på alla fake news.

Sara Jalal – Jag är tacksam över det som jag tidigare sa, att de lär oss att den kvinnliga rösträtten aldrig varit en självklarhet. Detsamma gäller demokratin, detta är någonting som påverkat mitt sätt att tänka just i liknande sammanhang som att rösta. Att uppskatta.

Ida Mårtensson – Som Anton sa, att vi får möjligheten att även prata med politikerna på ett annat sätt än genom att läsa fake news bilda fel uppfattning som leder till en röst på fel parti. Politikerna vill gärna hänga ut varandra på ett dåligt sätt för att vinna över röster på sitt egna parti, exempelvis Socialdemokraterna och Moderaterna är experter på att gå emot varandra. Men när vi fått chansen att nu få fråga dem’’Vad är det du vill’’ då är det oftast inte som de andra partierna beskrivit dem.

Anton Rizell – Alla partier vill såklart få fram sin agenda och så fort ett parti sagt någonting som kan vinklas i ett negativt sammanhang vill de gärna uttala sig om det misstaget det andra partiet gjort. Men de väljer att inte ta med det som sades innan eller efter vilket gör att kan det låta helt fel. Men tack vare skolan har vi fått chansen att gräva oss djupare i dessa fällor för att vi inte ska fastna i dem.

Vad är viktigt att tänka på inför ett politiskt val?
Anton Rizell – Att man läser på ordentligt vad partierna verkligen tycker så man vet vad man röstar på.

Sara Jalal – Att läsa mellan raderna, Tänka ett steg extra i vad konsekvenserna kan bli utav det politikerna uttalat sig om.