UF-mässan samlar framtidens företagare

[ingress]Stämningen är på topp, unga försäljare med sprudlande engagemang till höger och vänster brinner för att marknadsföra sina produkter. Framtidens företagare är samlade under samma tak på UF-mässan i Conventum Arena måndagen elfte mars. Av de 155 UF-företag som deltog i mässan, kom 29 från Thoren Business School.[/ingress]

Vi går in genom dörrarna på Conventum Arena, nyfikna på att se vad UF-företagen har att erbjuda.

Det första vi ser är två killar som verkar sitta ovanpå en monter med symaskiner framför sig. Kunde detta verkligen stämma? Intresserade av att veta mer rörde vi oss mot dem och blir genast bemötta av en glad och utåtriktad kille med en fluga runt halsen.

Hej tjejer, är ni intresserade av en fluga?

Genast märktes det att det var en grupp erfarna säljare framför oss, alla prydda med flugor. Georgios Theodossiou, killen vi pratar med, börjar berätta om deras UF-företag Flugfabriken som även består av Tarek Penser, Rasmus Elmersson, David Magnuson och Fredrik Josefson.

– Det var vår VD Tarek som kom på idén redan första året på gymnasiet. Han skulle på fest och ville klä upp sig lite extra, men hans enfärgade, fantasilösa flugor där hemma räckte helt enkelt inte till.

Georgios rättar till glasögonen och fortsätter berätta hur den allra första flugan skapades. Det var tyget till ett sittunderlag som blev början till Flugfabriken. Idag görs flugorna i alla material de kan hitta, bland annat tyget från hängmattor, gardiner och förkläden.

Många pristagare från TBS

Redan innan vi själva började på TBS fick vi höra talas om ung företagsamhet för första gången. För att starta ett UF-företag får man själv ta fram en affärsidé, genomföra marknadsundersökningar och skaffa startkapital. På detta sätt får de unga företagarna träna på att samarbeta, lösa problem och framförallt ta ansvar.

När vi går runt bland montrarna på mässan märks det tydligt vilka företag som filat länge på att utveckla sina produkter och TBS utmärker sig verkligen på den fronten. Av totalt 12 kategorier vann företag från TBS priser i imponerande nio av dem. Förstapriset för bästa produktutveckling togs hem av stilSÄKER UF, skapat av TBS-eleverna Johanna Pettersson och Joséphine Rapp. Produkten de säljer är ett snyggt, egendesignat överfallsalarm i form av ett halsband. TBS-eleverna Emil Waldenborg från Safety UF och Edvin Rogefors från Green Clean tog hem andra- och tredjepriset i kategorin bästa säljare. De övriga sex priserna som TBS-elever kammade hem var: Hållbart företagande – 3:e plats, Bästa vara – 3:e plats, Bästa hantverk – 3:e plats, Bästa webb – 3:e plats, Bästa monter – 1:a plats och Bästa UF företag – 1:a plats. Samtliga dessa vanns av Flugfabriken.

”Vi har det som ingen annan har”

Flugfabrikens framgångar har varit många, men Georgios Theodossiou förklarar att företaget inte växte fram över en natt.

– Vi började med att test-sy flugor för att få fram den perfekta formen, efter det kunde vi få igång en produktion, registrera oss och starta webbsidan. Vi tog det ett steg i taget, allt eftersom vi utvecklades.

Flugfabrikens tänk är både smidigt och miljövänligt. De återanvänder 100% av tygerna och det enda som köps in är tråd och resårband. Produktionen går snabbt eftersom att de själva tillverkar varorna. Detta kunde vi själva bevittna på mässan eftersom vi såg två av killarna sitta på övervåningen av montern och sy på var sin symaskin.

– Idén om en monter med två våningar togs upp som ett skämt från början. Men sedan tog vi kontakt med Ljus och Nöje och fixade i ordning ett riktigt proffsbygge. Nu syns vi verkligen från långt håll och har det som ingen annan har, säger Georgios med glimten i ögat.

När det gäller Flugfabrikens framtid, förklarar Georgios att det tyvärr inte kommer finnas tid att fortsätta driva företaget efter gymnasiet eftersom att alla har planer på att resa utomlands. Om en person, möjligtvis två, skulle vilja utveckla företaget i framtiden känner de själva av att de tummar på principerna de lagt upp.

– Då skulle det krävas arbetskraft utifrån och tyger skulle förmodligen behöva köpas in. Vi står för att företaget ska vara miljövänligt med rättvis arbetskraft, och om vi skulle ändra något av detta skulle ingen av oss kunna stå för det. Det skulle inte vara flugfabriken.

Andra företag från TBS som deltog i mässan, till vänster: Linn Zetterlund, Isabella Kardell och Sofie Skoog från TEase UF och till höger: Hannah Lindberg, Jennifer Holm och Frida Halmén från DontBurnYourselfUF

Matilda Engström och Clara Bideby, CmP11