UF-företaget ska förevigas i bokform

 

TBS Umeå. Tjejerna Linnea och Lovisa har startat Stenugnsbakat UF. De bakar tunnbröd på det traditionella viset och har gjort succé på sociala medier. Deras UF-företag och dem själva ska även skildras i en bok som handlar om just stenugnsbakat bröd.

Sedan de varit små har båda tjejerna varit intresserade av att baka – speciellt tunnbröd. Därför blev det den UF-idén som de valde att fullfölja.

– Från början hade vi en annan idé, men eftersom vi båda har erfarenhet av att baka tunnbröd så blev det vad vi tillslut valde. Det visade sig också vara ett lyckat beslut. 

Lovisa och Linnea tycker att det är viktigt att föra den gamla baktraditionen vidare och visa att även yngre kan baka.

tbs-umea

– Att baka tunnbröd tar ganska lång tid, ungefär en dag, fast det är väldigt belönande och kan bli en rolig aktivitet för familjer att göra. Dessutom är det gott att äta rykande nybakat bröd. 

Stenugnsbakat UF går bra och det är mycket tack vare sociala medier. På Instagram och Facebook har de lyckats bli så kända att kunderna själva söker upp UF-företaget med sina beställningar. Samtidigt var det på grund av sociala medier som en författare till en bok om stenugnsbakat bröd fick nys om tjejerna, och ville absolut ha med dem i sin bok.

– Det ska bli jättekul att få medverka i en bok som kommer hjälpa till att bevara traditionerna, och där får vi samtidigt inspirera andra unga till att baka traditionellt. 

I fortsättningen handlar det om att baka och sälja så mycket som möjligt. Så småningom ska de dessutom hinna med att göra en film som visar hur baket går till.

Om ni är intresserade av att veta hur det går för Lovisa och Linnea är det bara att klicka in ”Stenugnsbakat UF” på Facebook och ”Stenugnsbakat” på Instagram.