UF-företaget 4 Change vill göra skillnad för utsatta människor

Vad händer med maten som slängs eller blir över på restaurangerna i Västerås? Genom tre drivna ungdomars försorg serveras en del av maten till stadens hemlösa på stadsmissionen. UF-företaget 4 Change vill göra skillnad för utsatta människor.

Evenezer Tame, Alva Strömberg och Mio Calligaris ställde sig frågan vad som händer med allt matsvinn i Västerås och utifrån den idén skapades företaget.

Konceptet är lika enkelt och genialt som det låter, ett par gånger i veckan hämtar elevtrion överbliven eller mat som skänks av ett antal matleverantörer i Västerås och lämnas på stadsmissionen.

– Det viktigaste för oss är att vi kan samarbeta med olika företag för att bidra till ett bättre Västerås, vi hjälper utsatta människor samtidigt som färsk mat slipper slängas, berättar Evenzer Tame, vd i UF-företaget 4 Change.

– Vi är så otroligt glada att ungdomarna genomfört det här och vi kan och vill självklart hjälpa till, säger Fredrik Bergman, kock på Aros Congress center.

Det finns över 600 hemlösa i regionen och för många är stadsmissionen en fast punkt i tillvaron där basala och nödvändiga behov som att vila, tvätta sig, äta en bit mat eller bara få värma sig bokstavligt talat blir ett andningshål och en möjlighet till social samvaro.

Där kommer 4 Change in i bilden. Maten de levererar gör stor skillnad för hemlösa och socialt utsatta utifrån dessa parametrar.

– Våra gäster har det inte så bra ställt av olika anledningar, men maten dom hämtar blir uppskattat och är livsnödvändigt. Jag tycker deras idé är klockren och jag trodde på den direkt, säger Mikko Nolvi, behandlingsassistent på Stadsmissionen.