Två TBS-elever tävlar i klassiska Finnkampen

Två Fanny.

En Runheim och en Ernestam.

I helgen får friidrottsduon och TBS-eleverna tävla i klassiska Finnkampen.

– Det blir en jättehäftig upplevelse, berättar Fanny Runheim som gör debut i tävlingens 90-åriga historia.

Ekonomi-eleverna på Thoren Business School Örebro tävlar till vardags för KFUM Örebro och är Sverige-ettor i varsin gren. I ett inrutat liv med träning, tävling, mat och sömn är det hård disciplin som krävs för att hinna med att studera. Duon ångrar inte sitt gymnasieval det minsta och hyllar utbildningen på Thoren Business School.

– Jag trivs hur bra som helst och lärarna är fantastiska, de bryr sig och finns alltid där när man behöver hjälp och jag gillar skolans koncept med coachtid där det finns möjlighet att studera extra, berättar Ernestam och får medhåll av Runheim:

– Jag är hur nöjd som helst och ekonomiprogrammet som jag läser är verkligen toppen, våra lärare är pigga och glada och låter oss ta mycket ansvar plus att det delar ut massor av roliga arbetsuppgifter.

Friiidrotts-talangerna fick i somras känna på den internationella hetluften när Fanny Runheim ungdoms-OS-debuterade i georgiska Tbilisis och slutade i ett kaosartat lopp på en sjunde plats.

– Målsättningen var att ta sig till final och det är jag jättenöjd med att jag lyckades infria, säger Runheim som ser fram emot att få debutera i Finnkampen på anrika Stockholm stadion i helgen.

Sprintern som har årsbästa-tid på F16-sidan i Sverige med sina 11.98 får nu representera Sverige på 100 meter samt i stafetten på 4×100 meter.

– Det känns hur häftigt som helst och blir en perfekt avslutning på säsongen. Det är definitivt årets höjdpunkt, säger 16-åriga Runheim som till skillnad mot skol- och klubbkamraten Fanny Ernestam, 17, får dra på sig det blå-gula linnet för första gången.

Fanny Ernestam fick redan i fjol vistas i landslagsmiljön i Helsingfors. Nu får trestegs-hopparen återigen försöka bidra till poängsamlandet i sin gren. Sommarens femteplats i ungdoms-VM i colombianska tvåmiljonersstaden Santiago de Calis skvallrar om att det finns kompetens och talang som kan räcka långt.

– Nu har jag fått vara med ett år och det var en häftig känsla att få representera Sverige och få kvittera ut landslagskläderna. I år vet jag vad som väntar och det är enormt kul att få tävla tillsammans i ett lag, säger hon.

Ernestam toppar precis som Runheim årsbästalistan i Sverige på trestegssidan för flickor 17 och ligger trea i Sverige på seniorsidan med sina 12.98 vilket hon slog till med på VM, blott fem centimeter från VM-bronset.

– Jag blev överraskad att det gick så bra, i förberedelserna innan ungdoms-VM hade det gått halvtungt. Men det gick verkligen över förväntan, berättar Ernestam.

Thoren Business-eleverna från Örebro får nu avsluta säsongen i klassiska Finnkampen innan vinterslitet startat för nästa satsning; junior-VM i Kazan Ryssland nästa sommar.

– Det är inget problem att jobba hårt när man har sådana tävlingar att se fram, säger de samstämmigt.