Två TBS elever förvandlar disktrasor till bidrag för barnhem

På Thoren Business School Gävle går tjejerna Lisa Jonsson och Amanda Alftberg. Efter en semesterresa i augusti tidigare i år till Thailand hälsade de på ett barnhem som berörde dem oerhört, och efteråt ville de ge något tillbaka.

Detta blev starten till ett UF-företag som inte har vinstmarginaler som fokus och som även uppmärksammandes av lokal media.Idén är att sälja disktrasor för hundra kronor och få ihop tillräckligt med pengar för att resa dit och arbeta volontärt som engelskalärare till barnen. Det svåraste kommer vara att bli förstådd och behöva lämna barnen.

– Kommunikationen blir en stor utmaning, eftersom varken barnen eller personalen alltid kan engelska. Det blir också svårt att inte fästa sig för mycket vid barnen. Vi ska ju hem efter tre veckor, säger tjejerna.

Motiven på disktrasorna har de själva designat och försäljningen av dem har gått bättre än de någonsin trott. De säljer dem på mataffärer, marknader, till folk de känner och på vissa idrottsevent. Resan för 8000 kronor har de redan fått ihop till och nu siktar de på 30 000 kronor för att hjälpa barnhemmet med så mycket de kan. Förhoppningen är att barnhemmet ska kunna öka sina hjälpmedel med bidraget.

Tiden från deras senaste resa till Thailand kommer de aldrig att glömma.

– Vi såg en pojke som inte kunde gå i trappan. Tillsammans med en lärare skulle han lära sig att kravla upp för den. Besöket gjorde ett starkt intryck på oss, berättar vännerna.

Deras lärare, Per Andersson, som hjälpt dem med UF-företaget tycker att det är helt fantastiskt vad de lyckats åstadkomma och känner sig oerhört stolt.