Två entreprenörer, författare och elever från Thoren Business School Umeå

Två entreprenörer, författare och elever från Thoren Business School Umeå Julia Lindström och My Rutqvist från Thoren Business School Umeå startade UF-företaget No Borders, som säljer barnboken En flykt till någonting nytt, där du följer pojken Ali från Syrien till Sverige. Boken har de själva skrivit och på årets UF-mässa vann boken tredje pris för årets vara. Läs om deras resa från vanliga elever till entreprenörer och författare.

Vi träffas på TBS bibliotek bland hyllor fyllda med kända författares livsverk. Julia och My har också blivit författare efter att de har skrivit och sålt en barnbok. Men själva skulle de inte presentera sig som författare. Istället skulle entreprenör och företagare stå på cv:t efter resan i Ung Företagsamhet.

De visste från början att de inte ville göra ett UF-företag som köpte in en produkt ifrån Kina för att sälja vidare. Istället ville de skapa något själva. Och de ville göra något som var aktuellt för tiden vi lever i. My berättar:
– Jag kommer ifrån Boden, som är en av de städer som tar emot flest flyktingar. Jag och Julia ville uppmärksamma hur det är att leva på flykt och bestämde oss för att skriva en barnbok.

Att skriva en bok var tidskrävande och de la ned runt 50 timmar på själva skrivandet.
– Vi började med att göra en storyline, rita skisser till bilderna och sen började vi skriva, skriva, skriva. Vi skrev på skolan, hemma och på kaféer. Det gick bra att skriva tillsammans. Det enda svår var att komma överens om vissa ord, säger Julia med ett leende.

För att hitta historien intervjuade de två ensamkommande flyktingbarn och en av intervjuerna ligger till stor grund för boken.
Det gick också åt mycket tid till att fixa allt omkring boken, som marknadsundersökningar, presentkort, marknadsföring, sponsorer, mässförberedelser, illustrationer och att trycka boken.
– Vi har tryckt 200 böcker och har snart sålt slut på alla, vilket är jätteroligt! Men vi kan trycka mer om det behövs. Illustratören hittade vi tack vare vår lärare och skolan har varit ett bra stöd och har hjälpt oss, berättar Julia.

Har ni några tips till andra som också vill skriva och sälja en barnbok?
– Börja i tid! Det tar mycket längre tid än du tror, tipsar Julia.
– Och ha en unik idé om du vill lyckas. Gör inget som 20 stycken andra redan har gjort, förklarar My.
Om du är intresserad av boken En flykt till någonting nytt kan du besöka deras Facebooksida No Borders UF.

Julia Lindström

Ålder: 18 år
Årskurs: 3
Program: Commerce Program
Bästa minnet på TBS? Den goda kontakten med lärarna.
Vad gör du på en söndag? Sover och kollar serier.
Intressen? Jag gillar fotografering och musik.
Bästa boken? The Fault in Our Stars

My Rutqvist

Ålder: 19 år
Årskurs: 3
Program? Business Program.
Bästa minnet på TBS? Kontakten man får med företag.
Vad gör du på en söndag? Är med kompisar, går på långpromenader och tränar.
Intressen? Jag tycker om basket och slalom.
Bästa boken? En flykt till någonting nytt