Thoren Tipsar – månadens bok

Varje månad framöver kommer ni kunna följa Thoren Business School Helsingborgs boktips av lärare och elever. Här kommer mars månads rekommendationer.

Lärarens boktips: Sara Kideborn, undervisar i svenska, historia och retorik.

Jag vill slå ett slag för novellerna från Novellix: små böcker i fickformat skrivna av en mängd författare från Fjodor Dostojevskij och August Strindberg till Jens Lapidus och Dogge Doggelito. En rätt bred repertoar alltså. Och här kommer det fina med Novellix böcker: de flesta klarar av att ta sig igenom dem på relativt kort tid. En bok på en timme! Känslan av att ta sig igenom en hel ”bok”, som detta ju faktiskt är, är ganska härlig. Dessutom är flera av novellerna även inlästa på Spotify!

En av novellerna som jag både läst och lyssnat på är har lyssnat på är Jonas Karlssons Spår i snön . Berättelsen drivs framåt av blodiga spår i snön, en försvunnen pojke och ett triangeldrama i kallaste Norrland. En spännande skildring av ett svunnet liv och en hoppfull framtid. Men: titlarna och författarna är många och det är ganska lätt att hitta din favorit.

Så passa på att läsa en bok på lunchrasten; håll koll på novellhyllan i biblioteket.

Elevens boktips: Andrija Maletin, BP14A

Månadens boktips blir Duck CIty skriven av augustprisvinnaren Lena Andersson. Duck City är en dystopisk framtidsskildring av ett alternativt samhälle där människor blint lägger över ansvaret hos högre makter. Med intressanta metaforer och gripande frågeställningar lyckas Lena skriva en oerhört kort men bra bok.