Thoren Business School Umeå värd för EU-projektet Comenius

[ingress]I veckan stod Thoren Business School Umeå värd för EU-projektet Comenius. Ett EU-finansierat projekt mellan olika skolor i Europa som handlar om att undersöka och jämföra vilka typer av förnyelsebar energi som används inom länderna.[/ingress]

– Deltagarna var väldigt nöjda med ett spännande besök i Sverige, konstaterade läraren Jesper Westman.

Comenius-projektet är ett mulitlateralt samarbete mellan en tysk skola i Straubing, en italiensk skola i Amelia och en turiska skola i Adada. Tre fjärdedelar är nu avverkade i projektet där en vårtripp till Turkiet återstår innan projektet kan redovisas.

– Slutmålet för projektet är att det ska mynna ut i dels en fysisk utställning, men det ska också bygga och presenteras via en hemsida, berättar Westman.

De olika länderna har delat upp arbetet i fem olika energislag; vatten, vind, sol, biomassa och geotermi (berg- och jordvärme).

Vår roll är att vi har hand om vattenkraftverk och tittar på hur det ser ut i Sverige, Europa och världen. Vi redovisar sedan detta för varandra, säger Westman

Under våren 2014 besöktes Amelia och Straubing och under den här veckan landade projektdeltagarna i Umeå under fyra intensiva dagar.

Under vistelsen i björkarnas stad fick de internationella gästerna bland annat besöka Dåvamyrans kraftverk och solcellsanläggningen ”Hållbara” Ålidhem. Men trippen till Norden gav också gästerna en möjlighet att besöka omgivningarna kring ThorenGruppens huvudkontor på Baggböle Herrgård och ett exotisk besök till Älgen hus i Balsjö, Bjurholm.

Mötet med ”skogens konung” blev av förståeliga skäl mycket uppskattat.

– Det var stort och mycket nervöst och några vågade inte gå in till älgarna. Men det var nog en mäktig upplevelse och kul att vi bjöd på något som vi är tämligen ensamma om, konstaterade Westman med ett skratt.