Thoren Business School Helsingborg besöker partnerskola i Sydafrika

Redan när Thoren Business School startade i Helsingborg år 2012 har skolan haft ett samarbete med Star For Life, och har sedan två år tillbaka haft direkt kontakt med sin partnerskola i Sydafrika.

Två lärare på skolan, Madeleine Nilzon och Selena Harvey har skött kontakten direkt med skolan i Sydafrika och samarbetet med Star For Life. De menar båda på att det varit en tuff kommunikation eftersom skolorna har olika förutsättningar men nu ska de äntligen åka ner till Sydafrika för att besöka partnerskolan och dess rektor Mr. Zuku.
Berätta om er resa, vad ska ni göra?
– Vi ska göra många skolbesök! Vi lägger fokus på att i fem dagar vara på vår partnerskola och även besöka olika byar, berättar Selena.
– Sen kommer vi även passa på att göra några företagsbesök, främst besöka Star For Lifes huvudkontor. Vi får se hur länge tiden räcker till eftersom det blir en hel del körning men vi hoppas hinna med så mycket som möjligt, säger Madeleine.
Vad är syftet med resan?
– Vi vill bygga relationer med förhoppning att det kanske kan resultera i framtida case och olika utbyten. Sen vill vi genom denna resa och samarbete med Star For Life stärka TBS internationalisering så att vi nästa år kan ta med oss elever och att vår partnerskola kan komma och besöka oss, berättar Madeleine.
Vilka förväntningar har ni på resan till Sydafrika?
– Att skapa många relationer! Jag vill med denna resa bidra med något till eleverna på vår partnerskola samt våra egna elever på TBS, säger Madeleine.
– Jag har hört så mycket om Star For Life och att det är färg, glädje och musik! Att bara för att man är fattigare behöver det inte vara tråkigt så det är lite den känsla jag förväntar mig att ta med hem till Sverige, beskriver Selena.
– Vi har pratat mycket med våra elever om vad de vill att vi tar med och vad vi ska ta med oss tillbaka. Våra elever har tagit fram en UF guide; hur man startar ett företag, fotoalbum och samlat ihop pengar. Vi har en lista över donatorer som elever själva arbetat fram. Sen det som nog de flesta vill att vi tar tillbaka med dem är en brevvän! Jag hoppas det är möjligt, avslutar Madeleine.
Avslutningsvis, hur är det möjligt att ni kan genomföra denna resa?
– Vi har sökt ett stipendium för denna planeringsresa via Internationella Program kontoret. Det var ThorenGruppen som tipsade oss från första början och har under hela förloppet stöttat oss väldigt mycket. Eftersom vi har haft detta samarbete med Star For Life och partnerskolan i Sydafrika länge så tyckte ThorenGruppen det var dags för oss att åka dit. Vi är så glada att kunna göra denna planeringsresa för att undersöka hur vi ska kunna ta med oss elever flerkommande år, berättar Selena.

I lördags den 23 januari 2016 bar det av i tio spännande och fullspäckade dagar i Sydafrika för Madeleine och Selena. Vi önskar er en trevlig resa och ser fram emot att följa upp och höra hur allt gick när ni kommer hem igen! Vi vill även tacka för stort engagemang hos många privatpersoner, APL-företag och Vallentuna GK som donerat pengar för att hjälpa vår partnerskola.