TBS Helsingborgs elever vinner matematikcase i Linköping

Berhad Nafkhoush, Mohammed Al-Sahi och Marcus Persson går Mangemant Program på TBS i Helsingborg. Killarna blev kontaktade av skolan om de tillsammans med andra elever från Sverige ville åka till Linköping Universitet för en spännande och inspirerande dag.

– Såklart ville vi följa med, ett sånt här tillfälle kunde vi inte tacka nej till, säger Mohammed.

Hej killar, berätta om er resa!
– Tidigt på morgonen åkte vi ner till Malmö där tre bussar samlade upp elever från gymnasieskolor i Skåne. Vi var taggade och såg fram emot en rolig dag, berättar Marcus.

– Sen när vi kom fram gick vi på en föreläsning om Linköpings universitet. De berättade främst om industriell ekonomi som de har och jag talar nog från alla när jag säger att man blev intresserad av att plugga där. Vi blev även indelade i grupper som vi i pauserna fick gå runt i och leka lekar och prova på ”studentlivet”, säger Berhad.

– Eftermiddagen fokuserade på matematik! Vi hade en föreläsning som var väldigt bra då vi fick prova på matte på universitetsnivå och tänka till. Vi avslutade med ett case som vi skulle lösa och vi vann, berättar Mohammed stolt.

Stort grattis till vinsten! Berätta mer om caset.
– Vi fick ett matteproblem som vi skulle lösa som handlade om tillverkning av air condition på bilar och deras vikt. Tanken var inte att man skulle svara exakt utan att man skulle förstå idén och komma med en lösning som vi skulle presentera för alla, förklarar Marcus.

– Vi går alla i olika årskurser så jag tror att jag, Marcus och Berhad kompletterade varandra bra och hjälptes åt som gjorde att vi vann. Vi tänkte rätt och kom närmast rätt svar eftersom vi hade en annan typ av uppfattning än resten av grupperna, berättar Mohammed.

– Med oss hem fick vi även ett nytt case som var frivilligt att göra. Vi ska göra det idag för att komma till final och få chansen att åka upp till Linköping igen och tävla i finalen om varsin iPad Air. Vi är alla grymt taggade och vi ska vinna detta, säger Berhad.

Vad var det bästa med dagen?
– Att man fick tänka till och det var väldigt kul att få en inblick i hur matte är på universitetet. Sen såklart att vi vann bästa lösning i caset, förklarar Berhad.

– Att skolan ger oss elever sådana här möjligheter, vilket är väldigt uppskattat eftersom jag fick hjälp med det jag strävar efter. Jag vill ju plugga industriell ekonomi när jag tar studenten från TBS. Jag känner mig lugnare nu eftersom jag fick en känsla hur det är, berättar Mohammed.

Slutligen, vad har ni för framtidsdrömmar?
– Tandläkare! Jag ska nå mitt mål genom att vara duktig och fokuserad i skolan, berättar Berhad.
– Komma in på industriell ekonomi i Linköping eller Lund, berättar Marcus.
– Åt ingenjörshållet! Kanske pilot, man vet aldrig, säger Mohammed.