TBS-elever uppmärksammas av Uppsala Universitet

[ingress]Thoren Business School Uppsala fortsätter att få uppmärksamhet för sitt arbete med innovation och produktutveckling i fokus. De senaste åren har skolan vunnit alla tävlingar i kategorin på UF-mässan och representerat Uppsala län på SM i Ung företagsamhet. Nu får skolans elever även erkännande och uppmärksamhet från Uppsala Universitet.[/ingress]

Det är elever på naturprogrammet och ekonomiprogrammet som samverkat kring entreprenörskap och innovation och ställt ut på Uppsala Universitets utställning Unga Forskare. Mest uppmärksammat blev projektet Code Secret Pix, av Aram Othman Management Program och Hampus Junhager Business Program, som blev omskrivet på universitetets webbplats. Bland skolans bidrag som uppmärksammades fanns även en radiostyrd bil driven av solceller som eleverna utvecklat av blåbärsextrakt, skapad av Marielle Frank och Toussaint Ishimwe på Management Program.

Från Uppsala Universitet:

”Många av Ångströms studenter samlades runt montrarna för att höra mer om utställarnas arbeten. Ett som lockade var Code Secret Pix av Aram Otman och Hampus Junhager från Thorén Business School. På ett bord stod en datorskärm och lyste vit. Men satte man på sig specialglasögon framträdde plötsligt bilden på skärmen.

-Vi har tagit ett polariserat filter från datorskärmen och modifierat det i ett par glasögon, sade Aram Otman, och Hampus Junhager fyllde i:
– Istället för att bilden filtreras vid skärmen så filtreras den i glasögonen. På så sätt ser endast glasögonbäraren det som händer på skärmen.

Genom sitt datorintresse sattes de på rätt spår, liksom i chattar om datorer på olika forum. När det var dags för projektarbete i trean valde de att omsätta teorin om polarisering i praktiken. Tanken bakom är att utveckla ett säkerhetssystem för datoranvändare som behöver skydda känslig information från allmänhetens insyn.

– Om man till exempel jobbar på bank eller i öppna kontorslandskap kan man behöva begränsa vad folk ser, särskilt om man jobbar med hemligstämplade dokument, menade Hampus Junhager.”

Källa: http://teknat.uu.se/Nyheter/unga-forskare/