Stipendium öppnar upp för karriär i USA

Ett stipendium från ThorenGruppens ägare öppnade upp för en karriär i USA för David Jadeborn. Den svenska ungdomsmästaren i motocross åkte på en träningsresa till USA och under den resan blev han erbjuden en plats i en av världens största motocrosstävlingar. Läs om hans resa och hur du kombinerar en elitsatsning med skola. 

Hoppet från nian till gymnasiet kändes stort för David och han funderade på om han var tvungen att välja mellan sin idrott och skolan.

– Kraven och allt annat blir mycket större i ettan på gymnasiet och det gjorde att jag funderade på om jag var tvungen att lägga motocrossen åt sidan. Men när jag vann SM i början av ettan så valde jag att kombinera min elitsatsning med skolan. Det gick bra och jag fick hjälp av skolan genom att de kunde lägga upp studierna på ett annat sätt ifall jag till exempel var tvungen att åka iväg på tävling långt bort, berättar David.

Hur lyckades du kombinera elitsatsningen och skolan?

– Ett ord: planering. Jag planerade verkligen varje timme och jag sprang runt med en almanacka i handen varje dag. Sen utnyttjade jag något träningspass varje vecka till att bara slappna av och koppla bort alla tankar och all prestation. Det är viktigt tror jag.

Framtiden och drömmen om USA

Resan till USA öppnade upp många möjligheter för David och han ska tillbaka dit för att träna och delta i världens största motocrosstävling.

– Mitt mål är att lyckas i USA, det är där man kan bli något. Allt är annorlunda och större där, som motocrosskulturen och tävlingsbanorna. Jag vill bli svensken i USA som folk pratar om.