Sossi APL samordnare berättar om APL

Sossi Ghazarian Michailidou jobbar på Thoren Business School i Malmö som APL-samordnare och tänkte berätta lite kring vad APL innebär och hur allt går till.

Sossi jobbade tidigare hos Thoren Business School i Malmö men jobbade på annat håll under något år. Höstterminen 2017 kom Sossi tillbaka till Thoren Business School och förklarar att hon ville “hem”.

-Det är en helt underbar känsla att vara tillbaka för det känns som jag är hemma igen.

Under den tiden då Sossi inte jobbade hos oss har hon studerat APL-utvecklare på Malmö Högskola och på så sätt ökat sin kunskap kring området APL.

-Man står på en helt annan fot idag än vad man gjorde när man började här. När jag började här hade jag ingen direkt erfarenhet om detta och sedan jag slutade har jag faktiskt gått utbildningen som APL-utvecklare på Malmö Högskola. Idag har man förståelse för hela APL biten på ett helt annat sätt.

Sossi Ghazarian Michailidou förklarar även att skillnaden mellan att vara tillbaka nu från när hon var här sist är att stämningen på skolan är mycket lugnare samt att man kan jobba tillsammans med eleverna.

-Man känner direkt när man kommer in på skolan att det är en helt annan känsla än innan.

När Sossi får frågan angående hur hon tror det kommer gå för eleverna ute på APL detta läsår svarar hon att hon tror det kommer gå bra. Hon berättar att av erfarenhet brukar de flesta eleverna ta tag i att hitta platser rätt så sent men hon berättar även att det alltid löser sig till slut. För dem elever som inte hittar platser själva hjälps de åt tillsammans med Sossi och löser något.

-Det viktigaste för mig är att de hamnar på bra platser där de känner att de kan få något ut av att vara där.

Under tiden Sossi Ghazarian Michailidou inte jobbade här har hon även hunnit samla på sig en del kontakter. Sossi menar att fördelen med att nya kontakter skapas är att det kommer bli enklare för henne att skapa vissa samarbeten samt att hitta bra APL-platser till eleverna.

-Kontakter från arbetslivet som jag skapat kan jag nu plocka in på skolan och då blir det lättare att kanske få samarbeten med andra företag och organisationer på grund utav att dom redan vet vem jag är.

Sossi känner att hon är bra på att jobba med ungdomar och hon känner att det är det hon vill göra. Hon menar på att hon kommer från företagsvärlden och vill visa ungdomarna idag att det inte är så hemskt som man kanske tror.

-Jag själv är ju från företagsvärlden och jag vill att ungdomar ska känna hur det är där ute. Man har kanske en bild av vad det är men man vet egentligen inte förrän man får testa på det själv.

Sossi lägger även stor vikt i att ungdomarna ska få lite erfarenheter. Hon menar att det är viktigt i dagens samhälle att man har lite försmak på vad vuxenlivet är för något och att de ska få “smaka på verkligheten”. Skillnaden på skolbänken och arbetslivet är en nyttig erfarenhet.

För er som inte vet, betyder APL arbetsplatsförlagt lärande. Skillnaden mellan APL och vanlig praktik är att praktik inte är kopplat till din utbildning utan det är mer för att eleven ska få en känsla av att jobba. Arbetsplatsförlagt lärande däremot är kopplat till din utbildning genom olika kurser. Från kurserna väljer man ut de förmågor som går att testa ute på APL:en, oftast lite mer praktiska förmågor som kan vara svåra att undervisa i.

-Egentligen kan man säga att det är skola, som man väljer att placera på en annan plats, under en viss tid.