Samlat in till matkassar för 50 veckor: ”Tillsammans kan vi göra riktig skillnad”

Thoren Business School Västerås insamling för familjer i Bangladesh har nu dragit in 6 100 kronor. Det räcker till att ge 50 familjer mat i en vecka. Skolan uppmanar fler att bidra.
– Tillsammans kan vi göra riktig skillnad, säger rektor Catarina Altblom.

Sverige har det jobbigt under Coronakrisen, men det finns de som har det värre. Bangladesh är ett av världens fattigaste länder och där får många lön efter varje arbetsdag. Förlorar man sin dagsinkomst så kan man inte köpa mat för dagen.  Därför riskerar många att dö av hunger innan coronaviruset når dem, något vi har skrivit om tidigare.

Via flickskolan i Lakshmipur, Bangladesh och projektet Change for freedom lämnar Thoren Business School Västerås matkassar vid dörren till svältande familjer. Lärarna på skolan i Laksmipur delar ut kassarna på ett säkert sätt. Varje matkasse räcker till en familj på fyra personer, och för endast 120 kronor går det alltså att hjälpa en familj att överleva en hel vecka. Hittills har nätinsamlingen fått in 6 100 kronor.

– Vi vill tacka alla fina som bidragit. Dock är krisen inte över, och den kommer hålla i sig ett bra tag. Vi får inte ge upp, utan fortsätta jobba för- och hoppas att många fler bidrar så att vi kan fortsätta dela ut matkassar, säger Catarina Altblom.

Sharmin Akter är av eleverna på flickskolan i Lakshimpour som Thoren Business School Västerås samarbetar med. Hon berättar om sin svåra situation:

– Min pappa får sin lön dagligen och hela familjen är beroende av min pappas inkomst. I dagsläget är hela landet stängt och därför har min pappa inte någon inkomst. På grund av det är vi helt hjälplösa och det gäller även många andra familjer, säger Sharmin som nu fått en matkasse från insamlingen.

Bidra till insamlingen här.

Om projektet ​​​​​​​Change for freedom

• Change for freedom startades för fyra år sedan av Thoren Business School i Västerås och rektorn Catarina Altblom tillsammans med läraren Abdur Rahaman Sobuz.
  • Målet var att inom tre år ge 300 flickor möjlighet att gå i skola.
  • Projektet har breddats genom åren och genomsyrar nu hela verksamheten på Thoren Business School Västerås.
  • Pengar samlas in via exempelvis UF-företag, pantade burkar och insamlingar som sedan går till projektet.
  • Change for freedom är nu självförsörjande och genererar egna APL-platser.
  • Målet är nu att sprida kunskap om hållbar utveckling till Bangladesh, hjälpa fler skolor, förse eleverna på flickskolan i Lakshimpour med mensskydd och stilla hungern efter både mat och kunskap.