Så blir du entreprenör på gymnasiet – 5 tips

Hur gör du för att rivstarta karriären som företagare redan på gymnasiet? Vi listar de bästa tipsen och förklarar hur Thoren Business School formar framtidens entreprenörer.

Har du en bra idé som du tror många skulle tycka om? Kanske har du kommit på något som skulle kunna göra samhället lite bättre?

Du måste inte vänta till efter gymnasiet för att starta din karriär som entreprenör. Sverige behöver fler entreprenörer – och du kan bli det redan på gymnasiet.

Vi listar våra bästa tips för att lyckas som entreprenör under skoltiden, och efter studenten!

1. Välj rätt gymnasium: forskning visar att högre utbildning ger större chanser att bli företagare. Därför kan det vara bra att välja ett högskoleförberande program om du vill bli entreprenör. Många skolor använder tyvärr en undervisning som var relevant för 200 år sedan – men inte alls idag. Det gäller att lära sig saker som du faktiskt kommer ha nytta av i det riktiga arbetslivet. Därför arbetar Thoren Business School nära näringslivet med case – uppdrag där du får hjälpa riktiga företag med deras problem. Tack vare det upplägget får du användbara kunskaper som inte går att lära sig i böcker. Thoren Business School blandar också in entreprenörskap i all undervisning, så att eleverna hela tiden utvecklar de färdigheter som behövs.
  2. Starta företag på gymnasiet: enligt forskning har de som haft erfarenhet av att nån gång driva ett företag större chans att lyckas med det senare i livet. Till exempel leder Ung Företagsamhet (UF) till att fler blir entreprenörer. Thoren Business School samarbetar nära med UF, och efter kursen entreprenörskap kan du välja att fortsätta med ditt företag. Det är ett perfekt och smidigt sätt att bygga upp en business redan på gymnasiet.
  3. Våga misslyckas: för att bli entreprenörer måste du våga chansa! Enligt Entreprenörskapsforum har du större chans att lyckas om du inte ser misslyckanden som något negativt. Misslyckanden är istället perfekta tillfällen att lära dig. Vid ett misslyckande bör du tänka på att du får med dig värdefulla erfarenheter till nästa gång. De bästa entreprenörerna och affärsledarna är de som inte ger upp vid första motgång. De vågar testa, de ser misslyckanden som lärdomar och fortsätter trots några missar.
  4. Träna upp dina analytiska och innovativa förmågor: snabb teknologisk förändring, sociala utmaningar och maskiner som tar över flera av människors arbetsuppgifter gör att framtidens entreprenörer kommer hantera många komplexa problem. Analytisk förmåga och att kunna vara innovativ behövs därför för att tackla framtidens utmaningar. Dessa skills toppar World Economic Forums lista över de viktigaste färdigheter för 2025.
  5. Fokusera på viktiga problem: entreprenörer förväntas alltmer arbeta för att lösa världens största och viktigaste problem. Covid-19 har snabbat på skiftet till socialt entreprenörskap, som innebär att företag löser samhällsproblem med hjälp av sina affärsmodeller. Därför är de bra att försöka hitta smarta lösningar på till exempel den globala fattigdomen, klimatkrisen eller matbristen. Thoren Business School fokuserar väldigt mycket på socialt entreprenörskap och har med det perspektivet i all undervisning.

Vill du bli framtidens nästa stjärnentreprenör? Läs mer om Thoren Business School här.