Rita Bytyqi lämnar fyra lärorika APL-veckor bakom sig

Rita Bytyqi har under fyra veckor fått följa med Bossbloggens grundare Clara Löfvenhamn. Arbetsuppgifterna har varit många och Rita återgår nu till skolbänken med värdefull kunskap.
– Jag har fått följa med på föreläsningar och affärsmöten samt fått skriva en hel del. Jag fick skriva en artikel om nio vanliga misstag man gör vid svåra samtal, så det var väldigt intressant, berättar Rita.

Rita Bytyqi läser första året på Thoren Business School Malmö och har nyligen avslutat fyra veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under fyra veckor har Rita fått följa med egenföretagaren och ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn.
– Jag har varit i Lund hos en ledarskapsutvecklare som heter Clara Löfvenhamn. Hon driver en blogg om ledarskap och kvinnliga ledare. På bloggen skriver hon bland annat om hur man ska bli en bättre ledare, hur man ska jobba för att bli en allmänt bättre ledare, både som man och kvinna, berättar Rita.

Ritas veckor tillsammans med Clara har varit oerhört givande och hon är glad att hon fick möjligheten att följa med under hennes arbetsdagar. Det var från början inte tänkt att hon skulle göra sin APL hos Clara utan det var efter ett par avslag som Rita samlade modet till sig och bestämde sig för att ta kontakten.
– Jag blev faktiskt tipsad av en av lärarna på skolan efter att jag fått avslag på runt fem olika ställen när jag var ute och letade efter APL-plats. Jag blev lite hängig, orkade inte riktigt leta mer och var nära på att ge upp. Då tipsade läraren mig att gå in och söka på Bossbloggen. Jag läste några inlägg och kände att innehållet var väldigt lärorikt. Det som stod på bloggen var väldigt grymma saker, väldigt bra saker. Om hon nu skriver såhär grymt, hur är hon då personligen? Jag skickade mejl och fick svar inom 24 timmar. Hon svarade att jag var välkommen att göra min APL hos henne, berättar en stolt Rita.

Rita fick under fyra händelserika veckor följa med Clara under hennes arbetsdagar vilket bland annat innebar att sitta med på både föreläsningar och affärsmöten. Hon fick även en möjlighet att utveckla sitt skrivande.
– Jag har fått följa med på föreläsningar och affärsmöten samt fått skriva en hel del. Jag fick skriva en artikel om nio vanliga misstag man gör vid svåra samtal, så det var väldigt intressant. Jag har fått vara med på affärsmöten där Clara träffat andra entreprenörer som vill vara sin egna bästa boss. Jag har även fått vara med och intervjuat personer till bloggen och då träffat olika chefer och fått höra om deras roll i sin bransch. Jag har fått vara med i väldigt, väldigt många diskussioner om ledarskap och organisation och om hur det generellt påverkar oss samt hur det kan vara både bra och dåligt. Det har varit en väldigt lärorik period, konstaterar Rita.

Rita är väldigt glad att hon till slut hamnade hos Clara efter att olika företag nekat henne praktikplats. Hon fastnade väldigt snabbt för innehållet i Bossbloggen då den berör något så spännande som ledarskap och vad som är skillnaden mellan en bra chef och en mindre bra. – Just det här med ledarskap fick mig att öppna upp ögonen. Jag tyckte att det var riktigt intressant hur olika ledarskapsstilar kan påverka dina medarbetare beroende på hur du är som ledare. Hur ditt ledarskap verkligen kan påverka deras engagemang, deras arbete och hur de presterar. Jag lärde mig enormt mycket på bara ett inlägg som hon hade skrivit. Mycket grymma saker som vi ungdomar på gymnasiet har mycket nytta av sen när vi går ut i arbetslivet. Om arbetsmiljön, om ledarskap, om hur man märker en bra och dålig chef, berättar Rita.

Även om APL-perioden nu är över är Rita övertygad om att hon och Clara kommer att hålla kontakten framöver.
– Man var lite nere när det var sista dagen på APL-platsen. Jag kommer att sakna alla diskussioner som jag och min handledare haft till och från olika arbeten, intervjuer och andra ställen. Då hon är en egenföretagare kan man säga att hon arbetar lite överallt. Telefonmöten är en del i arbetet och de kan äga rum på tåget, på bussen, på något café och jag har fått följa med hela vägen. Jag kommer definitivt att hålla kontakten med min handledare från Bossbloggen, det kommer jag definitivt att ha. Jag kommer nog att följa med på fler föreläsningar då de ger mer kunskap och allmänbildning. Vi får se nästa år om det blir någon APL hos Clara igen, berättar Rita.

I nuläget har inte Rita några klara framtidsplaner utan hon tar det lite som det kommer. Hon har tidigare spelat fotboll och då fått testa på hur det är att vara lagkapten. Hon kände att det var en rolig upplevelse och skulle inte bli förvånad om hon intar en ledarroll i framtiden.
– Jag har spelat fotboll och fått testa på hur det är att vara kapten vilket är en ledarroll. När jag väl fick vara det första gången kände jag att det var kul och att jag ville mer. Jag har egentligen inga framtidsplaner alls, men jag har nog blivit lite mer kompakt jämfört med hur jag var innan praktiken. Någon typ av ledarroll hade jag nog tyckt varit kul. Den här månaden har hjälpt mig att inse att jag kan detta, och om jag är bra på detta kan det kanske vara någonting som jag kan göra senare. Den här APL-platsen har hjälpt mig att öppna upp ögonen för flera olika alternativ, förklarar Rita.

Nu är Rita tillbaka igen på TBS Malmö och känner att hon både vuxit som person och blivit mer observant.
– Jag kommer framöver att vara väldigt observant och se lite extra hur en lärares och rektors roll kan påverka en elev. Även i klassen, vem som har den där rösten och anses vara lite ledare. Det kommer jag nog att vara lite vaksam över. Även om jag ska gå och söka jobb kommer jag också ha användning av det som jag lärt mig, om ledarskap, arbetsmiljö och om hur min chef kommer att vara, förklarar Rita.

Det har varit fyra väldigt spännande veckor för Rita som avslutar med att lyfta fram möjligheten till APL.
– Jag tycker att det är klockrent! Det hjälper oss så himla mycket. Det ökar på vår kunskap, även inom arbetsplatser och arbetsmiljöer. Att få ha fyra veckors APL i årskurs 1 samt en skoluppgift därtill tycker jag är jättebra. Det ger oss en möjlighet att uppleva, avslutar Rita.

På Bossbloggens hemsida finns ett inlägg om Rita Bytyqis sista dag. Du hittar inlägget här: http://www.bossbloggen.se/sista-dagen-pa-praktiken/