Resan till Gambia: tjejernas egna ord

[ingress]Event for Change UF, som fått utmärkelsen Årets EwB-företag, delar med sig av sina erfarenheter från resan de gjorde till Gambia.[/ingress]

Sara Bernhardsson, Amanda Andersson och Linn Fjellet Törnström är tjejerna bakom Event for Change UF. Här är några ”klipp” ur deras loggbok samt bilder från resan. De reste ner för att överlämna de pengar de samlat in genom sitt välgörenhetsevent i Gävle. Sida skänkte dessutom 9 gånger de pengarna, vilket innebar att den sammanlagda summan pengar som tjejernas arbete genererade motsvarar ca 400 månadslöner i Gambia.

”Första dagen i Gambia är avklarad. Vi kom fram till den gambiska flygplatsen vid 16:00 tiden, klev av och möttes av en så otroligt tryckande värme. Snabbt märkte man av att folk var väldigt ”hjälpsamma” men man förstod inte att de gjorde det för att de ville ha pengar. Under den här korta tiden har man stött på mycket olika människor som ville prata, de ropade efter en på svenska och undrade hur vi mådde, vad vi heter osv.”

”Bara man lär sig hur man ska hantera alla människor som hoppar på en och följer efter och vill prata så tror jag att det kommer bli hur bra som helst. Man måste lära sig förstå mäniskor här.”

”Jag ser fram emot morgondagen då vi ska se oss omkring lite mer och utforska landet. Den här resan kommer nog att ge en mycket nya perspektiv på saker och ting. Idag var den största känslomässiga chocken att se en herrelös hund springa runt utanför flygplatsen. Imorgon tror jag att man kommer få se saker som får en att reagera ännu starkare. Om man börjare gråta när man ser EN herrelös hund så kan jag föreställa mig hur otroligt jobbigt det kommer att vara att se massor av fattiga barn på gatorna. Vi är ju här för att hjälpa och det kommer säkert att kännas som en stor tröst även fast man kommer känna sig hjälplös.”

”Man får sig en tankeställare när man inser att de inte har tillgång till allting på samma sätt som vi har. På flygplatsen försvann elen tre gången medan vi väntade på väskorna.”

”Det är inte bara dåliga saker med gambierna, verkligen inte. De inspirerar oss väldigt mycket. De är så lyckliga och tacksamma för det de har, trots att det knappt är någonting!”

”Möte med gambiagrupperna idag. Det kändes väldigt bra och på onsdag ska vi åka till en skola och ett kvinnokooperativ.”

”Tidig morgon för att åka på utflykt med gambiagrupperna. Först besökte vi ett låg- och mellanstadium. Alla barnen var så fruktansvärt gulliga. Vi fick se hur deras undervisning gick till och hur deras typ av kursplan såg ut. Det var lite annorlunda om man jämför med Sverige. Det viktigaste var att lära sig läsa och kunna räkna. I undervisning ingick det även att lära sig olika växter som gräslök och bananer. Det är också viktigt för lärarna att också leka med barnen, så som att spela fotboll. ”

”Efter det så besökte vi ett kvinnokooperativ som även de var intressant. Kvinnorna arbetade med att återvinna gamla tyger och genom att batikfärga dem och göra väskor av gamla rispåsar. Många kvinnor hade även barn med sig. Det känns bra att det finns något för kvinnorna också.”