Vi vet att unga chefer är lika duktiga i rollen som äldre chefer. Unga har andra perspektiv och tillför helt andra saker till företaget jämfört med sina äldre likar.
Därför jobbar vi på Thoren Business School mycket med ledarskap; vi vill helt enkelt utveckla framtidens ledare. Som elev hos oss får du driva projekt, case och UF, vilket ställer krav på ansvarstagande, ledarskap och kreativitet. Samtidigt är detta breda sätt att lära sig på, och något som ger goda erfarenheter.
Men varför ska du då satsa på ledarskap och att bli ung chef? Jo, för att...
1. Det finns behov av chefer
Medelåldern på chefer i Sverige är hög. Faktum är att Sverige är det land i Europa med lägst andel unga chefer, enligt forskning på Umeå universitet och Karolinska Institutet. Detta innebär att med åren kommer allt fler chefer gå i pension, vilket öppnar dörrarna för yngre förmågor.
2. Allt fler unga vill bli chefer
Enligt en undersökning gjord av Manpower Group vill hela 52 procent av unga (upp till 29 år) bli chefer. Däremot vill enbart 20 procent av dem över 45 år anta en chefsroll.
Därför är det väl klockrent att fler unga tar chansen och blir chefer, för vem är en bättre chef: den unga som brinner för sitt uppdrag eller den äldre som helst gör något annat? Tänkte väl det.
3. Unga chefer underskattas
Trots att viljan att bli chef finns hos unga är det alltså få som faktiskt blir det. En anledning till detta är att unga inte tror att de klarar av att axla en ledarroll. Men det är här de har fel. Enligt de tidigare nämnda forskningsprojekten på Umeå universitet och Karolinska Institutet underskattar unga chefer sitt ledarskap jämfört med äldre chefer, samtidigt som de ungas medarbetare skattar dem som mycket bra ledare.
Och den som är rädd för att ta på sig för stora skor ska inte oroa sig. Unga chefer får ofta stöd i form av ledarskapsutbildningar, handledning och mentorskap när de tillträder en chefsroll.
4. Unga är flexibla och anpassningsbara
Unga chefer i början av sin karriär är flexibla och öppna för att testa och lära sig nya saker. Därför har de lättare att växa in i en chefsroll och anpassa sig efter vad rollen kräver, jämfört med en äldre chef som kanske sitter fast i gamla mönster.
5. Högre ålder ≠ bättre ledare
Högre ålder betyder inte att man är en bättre ledare. Att vara chef innebär inte direkt att man uppfattas som en ledare. Ledarskap är något som utvecklas med tiden och chefsrollen är något man måste växa in i. Så tro inte att du, bara för att du är ung, inte är en bra ledare.
“Att vara ung och ny i sin chefsroll innebär att sakna erfarenhet, men det är inte detsamma som att sakna potential och talang.”
– Guiden Ung och chef (Umeå universitet & Karolinska Institutet)
Med det sagt: låtsas inte vara någon du inte är och att du har jättemycket erfarenhet. Det kommer inte vara trovärdigt och inte ge dig några fördelar. Var den du är och tro på dig själv!