En bit in på det nya läsåret, stannar Rektorn Jan Setterberg och läraren Johan Andersson upp för att lista de största höjdpunkterna från det gångna läsåret. De passar även på att dela med sig av sina förhoppningar framåt.

Framgångar inom Ung Företagsamhet och handel, socialt entreprenörskap och elevprestationer är det som kan sammanfatta läsåret 23/24.  

Flera av skolans UF-företag har visat prov på vasst entreprenörskap. Några exempel är företaget Tjänstefabriken som uppmärksammats i olika tävlingar och företaget Merge som nått hög omsättning.  

Att skolans handelstradition lever vidare märks även i det fortsatta arbetet med Kooperativet. Skolans elevdrivna handelsföretag har genomfört flera lyckade projekt.

– Att eleverna får göra något ute på riktigt och dessutom utmärker sig som unga företagare känns fantastiskt, säger rektor Jan Setterberg.  

Det har varit extra glädjande för rektorn och personalen att se hur elevernas entreprenörsengagemang även bidragit till viktiga ändamål.  

Till exempel visade de stort engagemang till Hjärtebarnsloppet – ett välgörenhetsprojekt för hjärtsjuka barn i Värmland. De jobbade väldigt hårt och slog rekord i insamlade intäkter.

– Det har varit häftigt att se elevernas glöd, säger Jan Setterberg.

Flera elever har stuckit ut under året. Inte minst från försäljnings- och serviceprogrammet, naturvetenskapsprogrammet och idrottsprofilerna. En av dessa, som dessutom exemplifierar skolans anda, är eleven Lina. Hon har felfritt och med stort engagemang följt i skolans mall för entreprenörskap.  

I årskurs 1 är målet att bli anställningsbar. Det lyckades hon med och fick anställning efter sin APL (praktik).  

Under årskurs 2 är målet att utvecklas som entreprenör. Det klarade hon med bravur, och lyckades ta medaljer i olika UF-tävlingar.  

I årskurs 3 skiftar fokus till ledarskap. Där utmärkte sig Lina som vd för kooperativet och tilldelades uppgifter som butikschef på sin APL-plats. Under sommaren fick hon dessutom axla den rollen på riktigt.  

– Hon är stark på alla delar och förstår värdet av att visa framfötterna och ta det extra klivet i varje moment, säger läraren Johan Andersson.  

Skolan ser fram emot nya spännande projekt. De samarbetar med Companion för att utöka kooperativet så att fler program kan delta.  

Det kommer att innebära fler projektgrupper som kan arbeta med olika delar av skolans verksamhet, allt från ekonomi till marknadsföring och HR.

– Det finns enorma möjligheter. Vi ser fram emot att sjösätta våra planer, säger Johan Andersson.