Nils berättar om sitt utbytesår i USA

Nils Baptist, MP17A – TBS Stockholm

Hur gick det till när du blev utbytesstudent?
– Jag var i kontakt med en idéel organisation som grundades efter andra världskriget för att främja relationen mellan Amerika och Tyskland, samt numera många andra delar av världen. Min mamma har varit utbytesstudent via samma organisation för över 25 år sedan, men hennes erfarenheter var väldigt positiva och det blev även min upplevelse. Organisationen är också väldigt engagerade och hjälper en att komma in i sitt utbytesår på ett bra sätt, och många av de som arbetar på YFU har tidigare varit på utbytesår själva.

Varför valde du att åka till just Connecticut?
– Man väljer inte vart man ska åka, man blir tillvald en familj och stat och jag blev tilldelad Connecticut som ligger mellan Massachusetts och New York, jag trivdes väldigt bra, stor skillnad från Sverige.

Vilken skola gick du på under ditt utbytesår?
– Jag studerade på Connecticut IB Academy som är en skola med internationell inriktning och elever från många delar av världen. Skolan är en av Amerikas 100 bästa skolor enligt många undersökningar, vilket var väldigt roligt.

Hur var det att studera på en amerikansk skola?
– En sak som är väldigt annorlunda mellan svenska och amerikanska skolor är synen på respekt och struktur i klassrummet – i Amerika är det väldigt tydligt att läraren har makten och det är lärarna som bestämmer, både på gott och på ont ska man tillägga. Dessutom så är sport en väldigt stor del av amerikanskt studieliv – nästan alla skolor har egna lag i olika sporter, och reser över hela staten för att tävla. Gemenskapen i skolan blir väldigt hög eftersom att sporten ofta förenar eleverna – vi hejar alla på vår egna skola, såklart.

Vart bodde du under ditt utbytesår?
– Jag bodde hos en värdfamilj i närheten av skolan, de hade flyttat till Amerika och vi hade väldigt bra diskussioner om skillnader mellan Amerika och andra länder. Dessutom hade jag mer frihet än många andra utbytesstudenter – i Amerika så är klimatet enligt många farligare, så många familjer är mer strikta när det gäller utegångsförbud för vissa tider och liknande.

Hur var det att bo i ett annat land?
– Jag hade varit i USA tidigare som turist och tänkte att allt var härligt och bra. När man väl bosätter sig i ett annat land så får man dock se verkligheten, och för mig som politiskt intresserad så var det väldigt intressant att se Amerika inifrån, kan man väl säga. Sen finns det många saker som man är van med i Stockholm – exempelvis är infrastrukturen väldigt dålig i USA så man behöver verkligen bil för att kunna ta sig runt, vilket göra att man blir lite låst om man som mig inte har körkort.

Utvecklades du mycket som person under året i Connecticut?
– Det gjorde jag verkligen. Jag tänker inte så mycket innan jag tackar ja till saker, utan jag kände mest att det ”blir nog bra till slut” så det blev nästan lite spontant. Jag har bara varit hemma i några månader så det är svårt att veta exakt hur man har utvecklats redan nu, det tar nog ett par månader kanske år innan men inser vad man gått igenom. Men jag tror jag har lärt mig väldigt mycket, jag har definitivt växt som person och fått många nya intressanta perspektiv.

Varför valde du Thoren Business School?
– Jag hade läst lite om TBS redan när jag gick i årskurs åtta, men jag ville först gå teknik. Men sedan så tänkte jag på nästan alla program – natur, sam och ekonomi, men man kan ju inte läsa allt. Det som avgjorde var att jag ville få en bred utbildning och då är natur ett bra program med hög behörighet. Natur med inriktning Entreprenörsskap blev en perfect match, och det är en inriktning som är tämligen unik för TBS. Det som var prio för mig var att lokalerna skulle vara fräscha, och att skolan inte skulle vara allt för stor – på TBS är lokalerna otroligt fina och de program de erbjuder passar mig väldigt bra. Att vi erbjuder APL, eller praktik, var också något som jag lockades av – jag vill arbeta inom politiken och då är kontakter väldigt viktigt. Hittills har jag praktiserat på landstinget och riksdagen, något som gett mig många erfarenheter. Detta år kommer jag försöka att åka tillbaks till USA för min praktik.