Möt Erika – eleven med många bollar i luften och en dröm-APL

Erika läser sitt andra år på Business Program på Thoren Business School Malmö. Hon har precis avslutat sin APL på Kreera Samhällbyggnad Sverige AB, ett ingenjörsföretag som tillverkar järnvägar och undersöker marker, var och om man kan bygga.

Vad har du fått göra?
– Jag sitter mest på ekonomiavdelningen och får faktiskt vara mycket delaktig. Jag har fått ta fram nyckeltal som ekonomiansvarig kontrollerat och tyckte var jättebra. Så dem fick jag redovisa på ett ledningsgruppsmöte. Jag har även läst och jämfört balansrapporter för att få komma fram med idéer. Dessa idéer fick jag också presentera och sitta med och diskutera på mötet.

Hur fick du platsen på Kreera Samhällsbyggnad Sverige AB?
­- Jag tänkte först att jag skulle ha min APL hos en advokatfirma men sen fick jag operera mig och allt drog ut på tiden och visste inte hur lång tid det skulle ta innan jag blev bättre. Så jag fick i sista sekund tips av min styvpappa som äger 30 % av detta företag.

Hur har din APL plats utvecklat dig?
– Det är väldigt kul eftersom jag känner att jag verkligen kan använda min kunskap från TBS. De hade redan från början väldigt höga krav på mig och tänkte att jag skulle kunna mycket. Jag känner att jag ändå har levererat tack vare min kunskap från TBS. Men arbetsplatsen har fått mig att tänka bredare. Till exempel hur många faktorer och aspekter som spelar roll vid ett beslut. Det är inte bara så att när man läser ekonomi att man bara tänker hur det påverkar ekonomin utan även till exempel personalen. Nu när jag varit ute ser jag hur allt hänger ihop på ett bättre sätt efter vad man läst stycke för stycke i boken.

Vad är det bästa fördelen som elev att ha APL i sin skolgång?
– Faktiskt inte en sak som jag tänkt på innan. Att de APL-rapporterna jag gör under tiden jag är ute på en arbetsplats kan jag använda sen när jag söker jobb.

Jag har hört att du även är elevrådsordförande? Hur hinner du med skolan samtidigt som du engagerar dig i elevrådet?
– Ja, det stämmer! Vi behöver jobba upp oss i elevrådet och göra det starkare, jag har många ideér hur det skulle kunna bli bättre i skolan eftersom elevrådet är mer fokuserad på välmående. Det är roligt att lägga ner tid på detta utöver min skola efter lärarkåren och rektorn på TBS står bakom mig och bryr sig.

– Hur jag hinner med är en fråga bra… eftersom jag har både praktik, skolarbete, extrajobb, elevrådet plus att jag just nu håller på att ta körkort. Jag hade nog aldrig klarat mig utan min kalender. Men det är viktigt att inte snöa in sig på att man ska klara det själv utan det är viktigt att ta hjälp om man behöver.

Vad har du för tips till de som ska söka APL plats?
– Sök inte på till exempel till en plats bara för att din kompis jobbar där. Sök där du vill och tycker verkar spännande. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Tacka heller aldrig nej till jobb bara för att du tänker att det inte är det du vill göra i framtiden, man måste prova. Jag började jobba en sommar på ett ålderdomshem, det vill jag inte arbeta med i framtiden men jag tackade ja. Nu har jag spelat mina kort rätt och ska på intervju nästa vecka för en deltidsanställning på ekonomiavdelningen.