Mentorsprogrammet – Vägen in till näringslivet

Mentorsprogrammet är ett frivilligt tillval som du söker i årskurs 3 hos oss på Thoren Business School Helsingborg. Programmet ger dig möjlighet till en personlig kontakt med människor ute i näringslivet och en inblick i företagsbranschen.

Vi har pratat med Madeleine Nilzon som är ansvarig för Mentorsprogrammet och Alexandra Nilsson som går sista året på och som precis inlett detta års Mentorsprogram.

Vad är Mentorsprogrammet?
– Mentorsprogrammet är någonting som vi har här på TBS Helsingborg för att på ett sätt komma närmre näringslivet och för att eleverna ska få möjlighet till en egen mentor utifrån näringslivet vilket vi tycker är jätteviktigt. Det är ett frivilligt program som alla kan söka och det har inget med betyg att göra utan vi bygger ansökan på Mod, Kraft, Passion och Hjärta samt drivet som eleverna har.

Är det många som söker till programmet?
– Det är en hel den ansökningar som kommer in. Först och främst måste vi utgå från hur många mentorer vi kan få ihop, så just nu har vi 16 elever som är igång med sina mentorer.

Ni har några elever från TBS Malmö också, hur kommer det sig?
– Malmö har inte riktigt startat programmet ännu och de två elever som verkligen ville gå programmet fick börja hos oss istället.

Vad är det för typ av företag som mentorerna från näringslivet är involverade i och hur fungerar detta mentorskap?
– Det är företag från alla möjliga branscher, många försäljningschefer, ingenjörer och erfarna företagare. Under läsåret har eleverna tillsammans med mentorerna minst fyra personliga möten och sedan har vi fyra olika inspirationsseminarier som alla träffas och är med på. Hur mycket eller lite kontakt under året man har med sin mentor är upp till eleven. Mentorn ska finnas där som ett bollplank och som en coach men det är inte de som ska dra i det utan det är elevernas driv som ska styra dessa möten och se till så att de blir av.

Ni har precis kommit igång med detta års mentorsprogram, vad händer härnäst?
– Nu kommer alla att ha sitt första personliga möte innan vi träffas igen den 12 november. Då kommer vi fokusera på ”Kraft”, vi använder oss av ledorden Mod, Kraft och Passion så den 12:e kommer framtidsanalytikern Troed Troedson på besök och pratar.

Alexandra, du har börjat åk 3 nu, varför sökte du till programmet?
-För att få träffa nya människor, utvecklas som person och utvidga mitt sociala nätverk. Det känns speciellt viktigt för mig eftersom jag vill studera i England efter gymnasiet och då tycker jag att det är viktigt och bra att ha kontakter på många olika håll och platser.

Vad ser du mest fram emot härnäst?
– Att få träffa och lära känna min mentor, vi ska ju ha kontakt under hela läsåret så då är det viktigt att bygga upp en bra relation.

Vad jobbar din mentor som?
– Hon är ekonomichef på ett företag som säljer saunaupplevelser.

Vad tror du att du kommer lära dig under mentorsprogrammet?
– Det beror lite på hur min mentor är, vad för styrkor hon har som jag kan ta hjälp av men förhoppningsvis kan jag få ett ökat självförtroende och växa som person och ta mer plats för just nu så känns det fortfarande som att jag ”bara” går på gymnasiet men det är ju ganska snart som jag också ska ut i den stora världen så det hoppas jag på att få lära mig.