Mäklare för en dag

Fredagen den 20 november ägde den traditionella mäklarmässan rum på Thoren Business School i Malmö. Ett case som kombinerar skolarbete med näringslivet och samtidigt får eleverna testa på att vara mäklare för en dag. Skolan har bjudit in mäklare ifrån Bjurfors mäklarfirma som kommer att bedömer elevernas arbeten.

– Varje grupp tilldelas en bostad. Huvudsaken med caset är att jobba exakt som mäklarna gör, det vill säga redovisa bostaden, göra ett köpeavtal och sedan kunna sälja bostaden och redovisa de på ett professionellt sätt. Samtidigt måste vi tänka på det vi har lärt oss under våra lektioner. Vi har fokuserat väldigt mycket på olika hjälpmedel inom marknadsföring, som till exempel de fem P:na och även AIDAS-modellen, säger Elin Jönsson som går årskurs 2 på Business Programmet.

– Det som har varit roligast under detta arbetet är att vi har fått en inblick hur mäklare jobbar och arbetet har varit roligt och känts professionellt, tillägger Laila El Janoudi som också går årskurs 2 på Business Programmet.

– Vi tycker att case är väldigt lärorikt och det blir en ny sorts undervisning där vi får känna och klämma mer på olika yrken. Det är en otrolig möjlighet för oss att skapa kontakter och samtidigt få feedback ifrån mäklarna som kommer och bedömmer våra arbeten, en riktig livserfarenhet som sagt, säger Erika Larsson som läser Business i årskurs 2.

För att eleverna skulle se arbetet som ett stort projekt där det gäller att vara främst inom marknadsföring bjöd skolan in mäklare ifrån Bjurfors. Våra gäster var lika förväntansfulla som eleverna och såg väldigt positivt på det fantastiska koncept som skolan stolt arbetar med.

– Det är jättebra för eleverna att få en inblick i verkligheten samtidigt som de gynnar oss mäklare att se ett sådant fantastiskt engagemang. Samtidigt är det en bra förberedelse inför universitet eller liknande om man skulle välja mäklare som yrke, säger Liselott Åström.

– När vi ska göra våran bedömning nu under mäklarmässan så kommer vi framförallt kolla på elevernas presentationer samt deras säljförmåga och hur pass förberedda de är, tillägger Mikael Green.

Till sist frågar vi våra gäster vad deras bästa tips till alla framtida mäklare är.

– Hårt säljfokus och kunna hantera mycket jobb, säger de alla i kör.