Intressant föreläsning på TBS Malmö

Nyligen hade samhälls ettorna på TBS Malmö besök av fantastiska Liridona Bajrami från Arcus. Liridona föreläste för eleverna om framtiden och hur vi lyckas imponera på våra arbetsgivare. Hur beter man sig egentligen på en arbetsintervju och vad krävs egentligen av dig för att du ska få ditt drömjobb?

Liridona Bajrami föreläste om hur en ska bete sig på en arbetsintervju. Det första tipset är att vara förberedd. “Vart är det jag ska, vilket företag och vad står företaget för, vad är mina arbetsuppgifter om jag skulle få ett jobb där och varför vill jag vara på företaget” är ett par frågor som Liridona menar på att en bör tänka igenom innan en arbetsintervju. Frågorna är ett bra hjälpmedel för dig som söker jobb att lättare komma på hur du ska sticka ut från alla andra som också söker samma jobb som du gör.

Kroppsspråket är också väldigt viktigt. Sätt som en presenterar sig själv på och vad en utstrålar under detta viktiga, första intryck.

En sak som många inte tänker på är mobiltelefonen, den ska man aldrig ta med sig på en intervju” menar Bajrami. Hon påpekar även vikten i att inte tugga tuggummi då det kan störa lyssnaren, i detta fall arbetsgivaren, ofantligt mycket.

En arbetsgivare brukar alltid avsluta intervjun med att ställa frågor som “Undrar du något?” eller “Har du några extra frågor?” och då är det bra att kunna leverera en fråga som indikerar på att en är påläst.

Liridona älskar när de som hon föreläser för ställer frågor och är delaktiga. En tjej hade undrat vad man skriver på sitt cv om en inte gjort så mycket. Då tycker Liridona att det är viktigt att lägga vikten vid sina egenskaper, till exempel en sådan enkelt sak som att en kanske har lärt sig ta ansvar för sina syskon.

En sak som Liridona tycker är viktigt och bör poängteras är att väldigt många ungdomar är vilsna i vad de vill göra “när de blir stora”. “Många söker högskoleförberedande linjer på gymnasiet men det är inte alla som har för avsikt att plugga vidare” menar Liridona.