Intressant föreläsning på TBS Karlstad

Tack vare hans fysik och utmärkta ledaregenskaper som infanterist på I2, blev Henrik Jemtelius utvald att delta i en av världens hårdaste träningscamps, armén Gurkhas i Nepal. Gurkhas anses som världens bästa och tuffaste soldater och är särskilt kända för sina egenskaper på höga höjder och i extremt hård terräng.

Efter en rad militära skolor så ägnade sig Henrik åt arbetet inom det svenska försvaret innan fokus flyttades till det internationella planet.

-Helt nya utmaningar väntades när ”fienden inte längre kom under ordnade former” som Henrik  säger. Och i Kongo, Afrika eller i Afghanistan ser fienden ut på ett helt annat sätt. Hela kontexten är onekligen mer fientlig, fortsätter Henrik.

Efter flera år inom försvaret växlade Henrik så småningom över från ”militär” verksamhet till ”humanitär” verksamhet genom att axla ansvaret som Säkerhetsansvarig på MSB i Karlstad. Henrik har Afrika som ”sin” kontinent och här bistår han FN och samtliga underorganisationer med att analysera verksamheter på plats, hotbilder och riskmiljöer för den personal som skall ner att arbeta, och inom en månad åker han själv ner för ytterligare analyser.

På frågan om han känner att han gör skillnad så svarar Henrik:

-Ja, även om man känner sig stundtals maktlös så ser man att man gör skillnad. Till exempel när man ser att skolflickor under vår vistelse under FNs flagg kan skratta och springa till skolan som vanliga barn, något de inte kan göra när talibanerna är på plats – då sover man gott på nätterna. Men visst de stunderna behöver man tänka extra på de stunder det är tufft.

En grundutbildning inom det militära är en bra grund att stå på enligt Henrik som välkomnade eleverna efteråt att ställa frågor. Sen finns en rad universitetsutbildningar som kan bidra till att man får möjlighet att arbeta på det sätt som Henrik gör, för som han sa:

-Jag svär på att jag aldrig en endaste dag känt mig trött på mitt jobb. Jag vaknar alltid och känner att hit vill jag gå, för jag gör skillnad.

Henrik Jemtelius.jpg