Inspirerande dag på Ungdomens Riksdag

Möte med talmannen, ministrar och partiledare och debatt i riksdagens kammare. Andreas Ottosson och Haytam Cherkaoui, elever vid Thoren Business School i Helsingborg, fick verkligen ett minne för livet vid Ungdomens riksdag i Stockholm.

Andreas Ottosson är sedan tidigare politiskt intresserad och engagerad i ett ungdomsförbund. Han tog initiativ till att på skolan samla en grupp som utanför skoltid, deltog i riksdagens projekt Ungdomens riksdag. Detta mynnade ut i att han och Haytam Cherkaoui fick åka upp till Stockholm den tredje februari och delta på finaldag i Ungdomens riksdag. Väl där fick de träffa 347 andra elever från Sverige, bland annat några från TBS i Stockholm, och uppleva en dag väl värd att minnas.
– Många bodde på samma vandrarhem, så bara det var kul. Sedan började vi dagen i riksdagen med att talmannen Andreas Norlén öppnade ungdomsriksdagen. Efter det fick vi gå till våra respektive utskott och jag och Andreas blev även intervjuade av ett kamerateam från riksdagen som följde vår motion, säger Haytam.

Andreas och Haytam hade skickat in en motion angående införande av platt inkomstskatt och fick debattera för detta i skatteutskottet. Deras motion avslogs, men Helsinborgsduon reserverade sig mot utskottets yrkande att återinföra värnskatt, vilket innebar att Andreas fick kliva upp i talarstolen i kammaren och debattera mot detta.
– Vi fick en majoritet av ledamöterna att rösta nej på motionen vilket innebar att vi vann den debatten, säger Andreas som trivdes i riksdagen.
– Det var en häftig upplevelse att få sitta i riktiga salen, på en riktig ledamotplats med talmannen som höll i anförandelistan. Det var faktiskt ganska overkligt, säger Andreas.

Helsingborgseleverna fick under dagen bland annat chans att träffa talmannen, kultur- och demokratiministern Amanda Lind samt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Fick ni blodad tand och siktar på en plats i riksdagen nu?
– Jag kan absolut tänka mig det men jag drömmer mer om att starta ett företagsimperium, säger Andreas.
– Jag brinner mer för entreprenörskapet, det är därför jag går på Thoren Business School, men att få vara med på Ungdomens riksdag var en erfarenhet för livet, säger Haytam.