Inspirerande dag i hälsans tecken på TBS Malmö

Nyligen har Thoren Business School Malmö haft hälsodag. Den har pågått hela dagen med elevhälsoteamet på plats som bjudit på frukt och smoothies. Dagen avslutades med lite workshops från externa företag, bland Friskis och Svettis.

Vi pratade med skolsköterska Susanne Nagy om dagen:

En ”hälsodag”, vad kul! Vad innebär detta, berätta!
– Vi har gjort ovanliga aktiviteter och exponerar oss så alla har fått information under morgonen vem vi är. Vi har serverat frukt och smoothies för vi vill synas och prata med våra elever. Vi brukar sällan synas ute bland eleverna eftersom vi sitter väldigt ofta i samtal därför ville vi idag på ett naturligt och enkelt sätt.

Vi kommer även senare i eftermiddag ha workshops med tre personer, två elev-coacher som har olika upplägg när det handlar om träning och sen kommer även en person från Friskis och Svettis som också har ett trevligt och roligt program, de får testa sin fysiska styrka, spänst och balans och ger prova på kort. Sen har vi en grupp elever som kommer bjuda andra elever på hälsosnacks och smoothies, med betoning på andra kulturer.

Vad ser du som den viktigaste anledning till att ha sådana här dagar?
– Att sätta igång nya tankar och vara tillgänglig och kunna diskutera spontant. Det underlättar att det inte är ett planerat möte, utan faller mer naturligt för frågor på detta sätt. Vi planerar att detta event ska återkomma varje år.

Vad är det bästa med ditt jobb? Vad är det bästa med att arbeta med ungdomar?
– Arbeta på gymnasium med ungdomar som är på väg i livet med alla möjligheter att nå goda studieresultat. Även att hålla hälsosamtal med eleverna och på så sätt bygga naturlig kontakt med dem.

Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Äta och sova regelbundet för goda förutsättningar att jobba i skolan. Skolan är faktiskt det viktigaste arbetet ungdomarna har i nuet och därför blir det viktigt så man orkar och kan nå goda studieresultat.

Lara Georges går sitt första år på TBS i Malmö och Viktoria Petrovska läser sitt sista på Communication Program. De berättade vad de tyckte om dagen.

Berätta om din dag – vad har du gjort?
Lara: Jag har ätit mycket frukt och minglat med Friskis och Svettis som är här på besök idag. Jag har gjort armhävningar för jag vill gärna vinna deras pris och få gratis pass.

Viktoria: Jag har druckit massa nyttig smoothie. Sen lyssnade jag väldigt länge på Johan Lindberg som är personlig tränare och kostrådgivare som gett mig väldigt bra tips.

Vad tycker du om att skolan anordnar en hälsodag med mingel?
Viktoria: Mycket bra för att det är något annorlunda som vi inte haft tidigare och vi får bättre inblick i hälsa som jag tidigare inte haft så mycket.

Lara: Jag tycker det är väldigt kul! Bra att få en större inblick i träning och kost!

Vilket är ditt bästa hälsotips?
Lara: Att dricka mycket vatten!

Viktoria: Jag brukar träna gym och rekommenderar crosstrainern – bränner mycket fett!

Vad tar du med dig från dagen?
Lara: Äta ordentligt med frukt och grönt alltid och recept från stationen som har mat från olika kulturer.

Viktoria: Jag ska börja äta rätt och träna mer!

Emelie Löfgren Andersson var även på plats som extern gäst. Hon arbetar som instruktör i bland annat DanceStreet på Friskis och Svettis. Hon var glad att vara på plats och berättade om sin upplevelse:

Hur är känslan att besöka en gymnasieskola på ett sådant här mingel som fokuserar på hälsa?
– Det är trevligt! Det finns så himla många myter gällande träning, så alla borde få information vad som är rätt och fel. Träning ska vara kul, tillgängligt och ske kontinuerligt och det vill jag eleverna som minglar hos mig idag ska förstå.

Vad är ditt bästa hälsotips?
– Äta mycket, sova gott och sätta upp realistiska träningsmål.

Vad får man göra hos dig här idag?
– Hos oss idag får man en inblick i att träning ska vara kul. Vi har en utmaningar för ungdomarna där de kan vinna träningspass hos oss. De ska göra flest armhävningar och burpees samt planka under längst tid.

Hur ser ni på att skolor allt mer börjar fokusera mer på hälsan?
– Fantastiskt! För det kommer i sin tur resultera i en bättre prestation i skolbänken. Med regelbunden gympa, bra och lagom med mat så kommer man må bättre och på så sätt prestera bättre.