VÄLKOMMEN TILL

AFFÄRSGYMNASIET I
UMEÅ

Video tour av Affärsgymnasiet

Boka privat rundvisning

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för en privat rundvisning av skolan.

  TBS Umeå

  Är du intresserad av ett särskilt program? (valfritt)

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost

  Telefon (obligatoriskt)

  Kommande evenemang

  Det finns inga kommande evenemang just nu.

  Frågor och svar TBS Umeå

  Man går i skola precis som på andra skolor. Det som skiljer är vi är en mindre skola samt vårat affärskoncept med APL (praktik) på studieförberedande program och samarbetet med näringslivet.
  Samhällsprogrammet med inriktningen Beteendevetenskap och inriktningen Samhällskunskap, Ekonomiprogrammet med inriktningen Ekonomi och inriktningen Juridik Handelsprogrammet med inriktningen Handel och Service (vi erbjuder även den inriktningen med lärlingsupplägg).
  Ja, vi har under hösten haft en tät dialog med vår matleverantör nu är vi riktigt nöjd med maten.
  I grund och botten behörighet i något av våra program. Skulle det bli jättemånga sökande så kommer vi att ha någon form av uttagning
  Det finns ett parkeringshus på andra sidan av gatan för bilar. Cyklar och mopeder kan man parkera vid skolan.
  Ja det är en viktig del i vårt koncept. Vi jobbar med Case, vi har tätt samarbete med näringslivet. Samt 11 veckors APL (praktik) på samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet.
  Samma kurser, samma program, men mer APL (praktik) och mer Case-baserad undervisning.
  Varierar mycket, alltifrån en mindre butik till mäklare. Lite beroende på vad du är intresserad av och vilket program du går.
  Catering från Astar i dagsläget, som serveras på skolan. Det finns alltid vegetariskt och fläskfritt alternativ.
  Gammlia, vi har också ett gym i källaren som kan användas till undervisning och under fritiden.
  Lite beroende på hur man räknar men kring 90-95% behöriga lärare vilket är långt över rikssnittet.
  Ja det är länstrafiken som beslutar, beroende på avstånd. 6 km. 
  TBS: två parallell åk 1-3, YG 1: tre klasser, åk 2: 2 klasser, åk 3: 2 klasser, Samtliga är blandade i olika program. Exempelvis Bygg och fordon, är en klass.
  Vi har inga boenden att erbjuda, men ett bra tips är att hålla koll i Facebookgrupper, blocket och kontakta privata uthyrare.
  I ett samarbete med Tegs Hockey (LIU), så kör vi två morgonpass i veckan träning sedan ett teoripass i veckan mer kopplat till entreprenörskap i hockeyvärlden. Bland annat i samarbete med Erik Andersson Polarcool hockeyhjälm. För mer info rekommenderar jag att ta kontakt med Tomas Sandlin på tomas.sandlin@tbschool.se Själva hockeyn är kopplat till kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2.
  Tanken är att vi fokuserar främst på CS:Go och LoL. Vi bygger 5 mannalag och själva taktik och spel sker i en av skolan två e-sportsrum. Själva e-sporten är kopplat till kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2.
  Grunden är detsamma, man läser samma kurser och får samma behörighet. Den största skillnaden är att du som elev har 11 veckors APL (praktik). En annan sak som skiljer är givetvis att vi är en liten skola med allt vad det innebär. En annan sak är att vi har en businesskoncept som mycket handlar om att jobba med externa kontakter i näringslivet. Det kan vara i form av skarpa case med ett företag, studiebesök och gästföreläsningar. I årskurs två och tre har man dessutom möjlighet att söka till Mentorsprogrammet där man matchas mot en mentor i näringslivet. Alla elever i årskurs tre går också igenom UF (Ungt företagande).
  Det kan variera mellan år, program och APL-platser. Men enkelt förklaras är att man gör motsvarande saker som man skulle gjort i skolan men på riktigt.
  Alla elever på skolan åker någon gång under sin skoltid iväg på en resa någonstans i Europa där vi lär oss om hur näringliv och kultur ser ut där.
  Ja, det mesta av undervisningen sker via dator. Vi kör med PC.
  Nej, vi har en egenutvecklad programvara som heter Progress som vi är mycket stolt över. Fördelen med en egen programvara är att vi kan påverka hur den ska se ut och fungera och anpassa efter våra behov.
  Ja vi tycker att det är viktigt med internationalisering och vi söker just nu EU-pengar för att start upp ett samarbete med en skola i Tyskland. 
  UF står för Ungt företagande. Man kan enkelt beskriva det som att man har/kommer på en affärsidé, utvecklar den, startar upp ett företag kopplat till detta med allt vad det innebär. I slutet av året avvecklar man företaget, så att man har provat alla delar som det innebär att driva företag. Många elever har sedan startat upp sitt företag efter avslutade studier. TBS Sverige har fler som tagit SM-guld i UF-företagande, något som vi är riktigt stolta över. Kanske är du nästa superentrepernör?
  Det är en fråga som man med fördel ställer till eleverna. Men det som brukar komma upp är gemenskapen i en liten skola, man blir sedd och inte minst lärarna, samt att man får vara ”den man är”.
  På https://www.skolinspektionen.se/beslut-rapporter-statistik/ kan man läsa granskningar av olika skolor. Vi kan med stolthet säga att under senaste granskningen så fick vi följande omdöme; ”Skolinspektionen bedömer att framtagna kvalitetskriterier uppfylls vid Thoren Business School Umeå i följande utsträckning: Rektors ledarskap Rektorn leder och styr i hög utsträckning skolans utveckling av undervisningen. Undervisning Undervisningen främjar i hög utsträckning elevernas möjligheter att nå läroplanens mål avseende kunskaper och värden. Trygghet och studiero Utbildningen präglas i hög utsträckning av trygghet och studiero så att eleverna kan ägna sig åt skolarbete. Bedömning och betygsättning Förutsättningar för att säkerställa likvärdigheten i bedömning och betyg ges i hög utsträckning.”
  Att få vara sig själv är en viktig del för oss och något som eleverna brukar peka ut som en av det bästa grejerna med skolan. Vi arbetar mycket med trygghet och studiero och vår likabehandlingsplan där det är nolltolerans mot mobbning och kränkande behandling. Vi är en liten skola med relativt få elever och hög vuxennärvaro vilket gör att det är en familjär stämning på skolan.

  Hos oss kan du läsa:

  Ekonomiprogrammet

  Business
  Program

  Ser du dig själv som framtidens affärsman eller affärskvinna? Vill du bli diplomerad gymnasieekonom? Är du kreativ och vill skapa reklam, eller är kanske advokat ditt drömyrke?

  Läs mer

  Samhällsvetenskapsprogrammet

  Communication
  Program

  Har du ett intresse för kommunikation? Vill du lära dig mer om psykologi? Eller känner du för att göra skillnad i samhället?

  Läs mer

  Handels- och administrationsprogrammet

  Commerce
  Program

  Vill du bli framtidens toppsäljare? Tycker du om kundkontakt och vill du ha möjlighet att påverka din egen lön? Har du en affärsidé som du vill förverkliga?

  Läs mer

  Handels- och administrationsprogrammet

  Commerce
  Program Trainee

  Är du driven och tycker att man lär sig ett yrke bäst ute på en arbetsplats? På Commerce Program Trainee, en lärlingsutbildning, gör du halva din skoltid ute på ett företag eller i en butik.

  Kontakta oss för mer information.

  Hos oss får du följande mervärden:

  TSA

  Drömmer du om en elitsatsning? Kanske ett framtida OS-guld? Oavsett nivån på din idrottsliga ambition vill Thoren Business School hjälpa dig med att förverkliga dina drömmar samtidigt som du får en förstklassig utbildning. Klicka här för att läsa mer. Klicka här för att läsa mer.

  Padelgymnasium

  Thoren Sports Academy, vår idrottsförening, gör det möjligt för dig att träna och tävla i padel under det individuella valet. Det enda du behöver är en lust att lära dig – allt annat har vi! Klicka här för att läsa mer. Klicka här för att läsa mer:

  Hockeygymnasium med Teg SK

  Ishockeygymnasiet i Umeå vänder sig till dig som tillhör distriktseliten i din åldersklass och som vill kombinera gymnasiestudier med elitishockey. Klicka här för att läsa mer:

  E-sportutbildning - Counter Strike

  Som elev hos oss kan du välja att utbilda dig inom Counter Strike på det individuella valet under hela din gymnasietid. Klicka här för att läsa mer:

  Kombinera skola med futsal

  På Thoren Business School Umeå erbjuder vi nu möjlighet för dig om vill kombinera ditt idrottsutövande och samtidigt få en förstklassig gymnasieutbildning. Klicka här för att läsa mer.

  Bilder från vår skola:

  "Jag valde TBS för jag hade hört att det är en bra skola som tar hand om sina elever. Jag har aldrig ångrat att jag började här."

  VIKTOR LUNDSTRÖM, COMMUNICATION PROGRAM

  "Det är otroligt bra lärare på TBS."

  ELIAS FRITHIOF, COMMUNICATION PROGRAM

  Kontakt och adressuppgifter

  KONTAKTA SKOLAN: Järnvägsallén 24, 903 28 Umeå, umea(at)affarsgymnasiet.se

  VID FRÅGOR OM GYMNASIEVALET: 010-33 10 100, info(at)affarsgymnasiet.se

  KOMMUNIKATÖR: Sandra Hassellöf, 076-221 14 88, sandra.hassellof(at)thorengruppen.se

  FRÅNVAROANMÄLAN: 010-434 45 00
  KLICKA HÄR FÖR SAMTLIGA KONTAKTUPPGIFTER

  Allt du behöver veta om Thoren Business School Umeå

  Elev för en dag

  Går du i nian och är intresserad av att gå gymnasiet på Thoren Business School? Du har möjlighet att vara Elev för en dag hos oss och testa på gymnasiet redan nu! Mer information och hur du anmäler dig hittar du här.

  Har ni några lediga platser kvar på utbildningen?

  Kontakta skolans rektor för att ta reda på om det finns lediga platser på den utbildning som du är intresserad av.

  Räcker mina betyg för att komma in?

  Intagningspoängen varierar från år till år, så det du kan göra är att kontakta din lokala gymnasieantagning, alternativt skolans rektor för att ta reda på vad intagningspoängen var föregående år.

  Är kurserna på programmen svåra?

  Det sker en skillnad i svårighetsgrad när man går från högstadiet till gymnasiet. Emellertid arbetar skolan med individuellt anpassade studie- och utvecklingsplaner för att det ska bli enklare för eleverna att sätta upp mål efter sina personliga mål och förutsättningar.

  Blir jag behörig till högskolan efter utbildningen?

  Skolans utbildningar är studieförberedande vilket innebär att du, med godkända betyg efter avklarade gymnasiestudier, har behörighet att söka in till majoriteten av de program som erbjuds på universitet eller högskola.

  Hur ansöker jag till er skola?

  Du ansöker via din lokala gymnasieantagning. Klicka här för att komma till gymnasieantagningen för Västerbottens län. Du kan även kontakta skolans rektor för vägledning och mer detaljerade frågor.

  Överlämningar från grundskola till gymnasieskola

  För att eleverna ska få bästa möjliga överlämning.

  Tag kontakt och boka in möte med vår specialpedagog Åsa Vahlberg för överlämningar från grundskola.

  Allt för att ta vara på kunskaper som gynnar och gagnar elevernas hälsa, lärande och utveckling, där vi utgår från grundprinciperna framåtsyftande , optimistisk, salutogen och vardagsnära stärks chanserna för att bibehålla ett kontaktuellt synsätt.

  Specialpedagog Åsa Vahlberg, asa.vahlberg@tbschool.se, 072-451 06 18

  Kan jag söka till er skola om jag bor i en annan kommun?

  Ta kontakt med studievägledaren på den skola du går på så kan de hjälpa dig med din ansökan. Nödvändig information för att ansöka till vår skola: Skolenhetsnamn: Thoren Business School Umeå
  Skolenhetskod: 69040241.

  Läsårstider

  Åk:1 – Start 09.00 Måndagen den 23 augusti på Järnvägsallen 24, varmt välkomna

  Åk:2+3 – Start 12.00 Måndagen den 23 augusti, se mer info i progress