Gymnasiearbetet bekräftade äggteorin – 5 av 12 var befruktade

När Alice Gustafsson skulle göra sitt gymnasiearbete valde hon att testa en teori: att en del ägg du köper från affären är befruktade. Med lite hjälp från sin skola, Thoren Business School Helsingborg, byggde hon en inkubator och började testa sig fram.

– Det var chockerade att det var så många som var befruktade, säger Alice Gustafsson.

Alice Gustafsson går på Management Program, naturvetenskapsprogrammet, på Thoren Business School. När hon skulle göra sitt gymnasiearbete under det tredje året var det därmed naturämnena som lockade. Inspirationen till projektet kom från hennes syster.

– Jag pratade lite med min syster i somras, och då nämnde hon att hon hade läst om hur ägg som säljs i butiker kan vara befruktade. Det är ingenting som märks på dem, och det är ingenting som smakar.

Alice började googla runt och göra efterforskningar för att se hur hon kunde ta reda på om det stämmer. Med hjälp från skolan byggde hon en egen inkubator.

– Jag byggde ihop en egen inkubator, som det kallas. Då sätter jag de här äggen som jag har köpt i en matbutik i den miljön de skulle vara i om hönan ruvade på dem.

Ett befruktat ägg i Alice gymnasieprojekt

Gymnasiearbetet började med 12 ägg, varav 5 visade sig vara befruktade.

– Det var chockerade att det var så många som var befruktade! Så jag blev både jättechockad och glad över att det funkade.

Än så länge har hon inte lyckats kläcka något av äggen. De är känsliga för temperaturskillnader och inkubatorn behöver vara mer stabil för att det ska fungera. Men Alice har redan en plan för vad hon ska göra om hon lyckas.

– Jag har faktiskt hört av mig till några som föder upp kycklingar och har höns som husdjur och som är väldigt intresserade av att ta hand om den sen.

Kommer du fortsätta äta ägg?

– Jag tycker inte att det påverkar hur jag ser på äggen direkt. Det är bara en liten, liten cell som är fast på äggulan. Det påverkar inte ägget på något vis. Jag är vegetarian och jag är det av moraliska skäl, och jag tycker inte att det är ett förlorat liv.

Vad tycker du om Thoren Business School?

– Jag trivs bra på skolan! Man har en väldigt personlig kontakt med lärarna, det tycker jag är väldigt bra.

Vill du också lära dig mer om natur och miljö på gymnasiet? Då är kanske Management Program för dig!