Gamla elever besöker Thoren Business School Malmö

Sarah Andersson och Cecilia Lovén har besökt Thoren Business School Malmö för att inspirera med deras framgångssagor. Tjejerna är inte vilka som helst utan gamla elever från TBS som båda gick Communication Program.

Vad hände efter studenten 2015?
Sarah: Under andra året på gymnasiet blev jag involverad i militären genom flygvapnet. Jag mönstrade men psykologen tyckte jag var för ung. Jag hade därför en backup och hade sökt in till Lunds universitet. Så idag pluggar jag ett kandidatprogram i Europa Studier med humanistisk profil. Det är mycket politik, juridik och språkstudier.

Cecilia: Jag hade först ett sommarjobb på ett fastighetskontor där jag jobbade med administrativa uppgifter. Sen fick jag ett jobb på CGI som jag är kvar på idag och sitter med fakturorna. Jag hade verkligen tur. Jag sökte jobbet en tisdag, onsdagen efter var min första dag!
Vad var det bästa TBS gav er?
Sarah: Mångsidigheten! En stor anledning till varför jag valde TBS var för att det var en härlig blandning människor med olika språk, kulturer och värderingar. Det gjorde att man alltid kunde vara med i en diskussion. Sen såklart har det gett mig bra betyg från bra lärare!

Cecilia: Att planera och ha struktur på vardagen för att veta om man hinner med allt. Sen även att TBS erbjuder APL som hade hjälpt mig jättemycket eftersom man skapat kontakter.
Det roligaste minnet från TBS?
Sarah: Att jag och mitt kompisgäng alltid gjorde filmer på våra redovisningar. Vi gjorde allt från Peter Pan till musikvideos.

Cecilia: Oj, svårt, jag har så mycket bra minnen från TBS. Ett roligt minne var balen i trean, vi hade så kul tillsammans! Sen i tvåan hade vi några håltimmar som jag minns var väldigt mysiga för vi kunde passa på och plugga och byta idéer.
Framtidsdrömmar?
Sarah: Just nu är det att jag förhoppningsvis flyttar utomlands till höst på en utbytestermin, antingen till Spanien eller New York. Sen längre fram är drömmen att gå soldatutbildningen och jobba som markstridsofficer inom flygvapnet.

Cecilia: Jag har varit inne på att bli diplomat eftersom jag tycker det är intressant med samhällsfrågor och att analysera.

Den största skillnaden mellan gymnasium och universitet/arbete?
Sarah: Universitetet är stort så det gäller att tro och förslita sig på sig själv och kämpa in i det sista. Jag kämpade även på gymnasiet men nu är det fler konkurrenter och mer eget ansvar. Så jag har märkt vikten av att planera och lägga upp sitt arbete.

Cecilia: I skolan är det mer frihet att lägga upp sin tid hur man vill, dock var jag aldrig riktigt ledig eftersom jag pluggade väldigt mycket. Nu jobbar jag till 16, sen är jag ledig.
Tips till blivande gymnasieelever?
Sarah: Ta hjälp av dina kompisar, de kan motivera dig! Cecilia var till exempel hjärnan i gänget och fick mig att få det ”omöjliga” att bli möjligt, i mitt fall få högsta betyg.

Cecilia: Förvänta er inte att det är som högstadiet! Kör hårt från början, man kan inte plugga upp tidigare kurser i trean för då har man andra saker. Utnyttja skolans resurser och fråga lärare om man inte förstår för det ingen anledning att inte klara det om man säger att man inte förstår, fråga då! Ta gymnasiearbetet på allvar för det är en bra förberedelse inför universitetet.