Från TBS till HHS

[ingress]Den 5 juni 2013 sprang en lycklig Amanda Romppala ut genom TBS Uppsalas portar med studentmössan i högsta hugg. Vår vision är att våra elever ska kunna uppfylla sina drömmar, något Amanda nu gjort då hon börjat studera på Handelshögskolan i Stockholm.[/ingress]

Vad pluggar du för något?

– Jag pluggar Retail Managment på Handelshögskolan i Stockholm, men undervisningen sker på ”Center of Retailing” i Norrtälje. Det är en treårig UPPSALAutbildning och jag får då en kandidatexamen med inriktning på detaljhandel.

Finns det några likheter mellan TBS och HHS?

– Det första jag la märke till är att skolan i Norrtälje är ungefär lika stor som TBS i Uppsala, vilket gör att man får en mycket närmare relation till studiekamrater och lärare. Handelshögskolan känns som en fortsättning på TBS. Det är mycket eget ansvar nu, något som jag lärde mig att hantera i och med den schemalagda coachtiden som vi hade på gymnasiet.

– Det finns även kopplingar inom entreprenörskap. På TBS jobbade vi mycket med Ung företagsamhet där vi fick vägledning av lärarna att driva egna företag. På Handelshögskolan finns det ett koncept för dem som vill starta egna företag som heter Business Lab, likt det Business Lab som TBS erbjuder. Det går ut på att du får tillgång till gratis expertis, kontor och mycket annat. ”UF hardcore” kan man kalla det för.

Amanda lyfter även fram praktiken på TBS som något väldigt viktigt.

– Jag tror att praktiken har påverkat mig mycket. Att plugga vidare direkt efter gymnasiet hade inte varit ett alternativ om jag inte hade fått arbetslivserfarenhet via praktiken. Fastän att jag fick ganska grundläggande arbetsuppgifter, så är det väldigt bra att om jag i framtiden jobbar som chef, vet hur verksamheten fungerar på alla plan.

Har du några tips till gymnasieelever som också vill studera på Handelshögskolan i Stockholm?

– Det är du själv som sätter gränserna för vad du kan uppnå, så det är bara att ge 100 %. Men ett mer konkret råd är att speciellt fokusera på ekonomiämnena på gymnasiet, de är viktigare än vad man kan tro.

Vad skulle du helst vilja jobba med efter att du är klar med studierna?

-Varje gång vi börjar med ett nytt ämne så känns det som att det är det jag vill göra, så jag är väldigt öppen för förslag! Men om jag måste välja någonting så är det Visual Merchandiser (varuexponering i butik) på L´oreal.

Vi tackar Amanda och önskar henne stort lycka till med sina studier!