Framgångsrikt UF-företag från TBS Stockholm

Ung Företagsamhet är en organisation som utbildar unga i entreprenörskap bl.a. genom att låta gymnasieelever driva egna företag, s k UF -företag. Eftersom vi tycker det är en otroligt bra form för våra elever att lära sig mer om företagande erbjuder alla våra skolor möjligheten att driva UF-företag. Det har fått ett fantastiskt gensvar. Tusentals elever har startat UF-företag och vi har vunnit flera SM-guld i Ungt Företagande.

Två av våra tidigare elever från Thoren Business School Stockholm har det gått riktigt bra för även efter att det gick ut gymnasiet. Amanda Carapi Sjölin och Veronica Eckert startade sitt UF-företag under skoltiden och nu efter gymnasiet har det går väldigt bra för dem.

Deras företag går ut på att sälja armband där det står I Love Boobs på och 50% av vinsten skänks till Bröstcancer fonden. Under deras UF-år samlade de in hela 67 000kr till Bröstcancerfonden. Under bara oktober månad nu efter gymnasiet så samlade de in 30 550kr till Bröstcancerfonden.

Vi ville veta mer om deras företag och träffade tjejerna.

Hur kommer det sig att ni startade upp företaget igen efter avveckling?

– Vi kände att det fanns ett stort behov bland människor att kunna bidra till Bröstcancerfonden. Det var många som ringde, mailade och skrev till oss på våra sociala medier, och undrade när man kunde köpa våra armband igen. Vi tyckte att UF-företaget hade potential att fortsätta även efter UF året. Vi båda älskade att jobba hårt med något som både är roligt och gör nytta! Och vi kände inte att vi ville sluta med det bara för att UF-året var slut.

Fick ni mycket stöd av skolan under ert UF-år? Vad fick ni för slags stöd?

– Vi fick stöd från skolan så att vi kunde öppna bankkonto, anmälan till Ungt Företagande vilket var måsten innan vi kunde starta vår verksamhet. Annars var det eget ansvar, allt handlade om hur bra vi i gruppen samarbetade och hur mycket tid vi lade ner för att få allt att fungera. Självklart fick vi hjälpa att få ihop en årsredovisning och likande, sådant som man tidigare aldrig gjort, men överlag så hängde den största delen på oss i gruppen huruvida vi lyckades eller inte.

Vilka program och inriktningar läste ni? Känner ni att ni har fått nytta av den utbildningen i samband med ert företagande?

– Vi läste Business Program (ekonomi-juridik och ekonomi-marknadsföring). Svårt att svara på, både ja och nej. Självklart har man nytta av allt man lär sig. Under just UF året fick man ta reda på mycket på egen hand och lärde sig mycket på det sättet.

Vad var roligast med att driva ett UF-företag?

– Det absolut roligaste med att driva UF-företaget var all härlig respons vi fick utifrån, så många skrev till oss och tyckte det vi gjorde var helt fantastiskt! Det är verkligen något som man alltid kommer att minnas från året. Naturligvis lärde vi oss också mycket om själva företagandet i sig, det krävs mycket för att göra mycket! Men det är absolut värt det.

Vilka problem stötte ni på under UF-året och hur löste ni dem?

– Under året så är det inte konstigt att man får lite irritation i gruppen men vi löste ändå det relativt bra och utan för stora tjafs. Annars var det inget speciellt problem vi stötte på utan snarare fick vi känna på mycket stress för att få ut våra produkter i tid till kunden och hinna med att beställa hem varor, svara mail och allt som ingår i att driva företag.

Har ni några tips till de elever som ska driva ett UF-företag eller håller på med det just nu?

– Tänk på att samarbetet i gruppen är viktigt, om det är någon/några som du inte anser gör ett bra jobb eller bör göra på något annat sätt, ta upp det direkt! Lös problemen innan det går för långt. Det är bra med olikheter i en grupp, så var inte rädda för att samarbeta med människor ni kanske inte hänger med annars. Kör hårt detta är något som ger dig väldigt mycket i framtiden!

Läs mer om I Love Boobs på deras Facebook, hemsida eller maila på  kontakt@iloveboobs.se