Forskarskola gav George unik inbjudan till Nobelceremonin

För många är det en stor dröm att få ta del av Nobelceremonin i Konserthuset i Stockholm. För George Sandelswärd kommer just den drömmen att gå i uppfyllelse då han redan nu som 17-åring är inbjuden till den stora festhögtiden.
-Det känns helt fantastiskt roligt, säger George Sandelswärd som läser sista året på Thoren Business School Karlstad, Management Program.

 Vi har tidigare berättat om George som läser tredje året på TBS Karlstad och hans satsning på att utbilda sig till läkare efter gymnasiet. Genom hårt arbete antogs han i somras till Karolinska Institutets forskarskola som nu har gett honom en unik inbjudan till Nobelceremonin. Nobelpriset delas årligen ut den 10 december och är den mest prestigefyllda bemärkelsen man kan få inom sitt forskarområde.

Hur känns det att bli inbjuden till Nobelceremonin?
– Det känns helt galet, jag log väldigt stort när jag tog emot inbjudan! Jag visste att det fanns en liten chans att jag skulle bli inbjuden eftersom att jag har studerat vid Karolinska Institutets forskarskola i somras. Men jag blev så klart otroligt glad och tacksam över att få delta på utdelningen av Nobelpriset. Mina lärare skrek av glädje när jag berättade om inbjudan.

Vad ska du ha på dig?
-Jag har just köpt en ny frack vilket känns spännande. Inget jag går klädd i till vardags direkt men det kommer att bli väldigt roligt att klä upp sig i högtidsdräkt.

Vilka förväntningar har du på Nobeldagen?
-Det känns väldigt stort och festligt att få vara med på en av Sveriges största högtider. Självklart kommer jag att få minnen för livet men jag hoppas också att få höra intressanta motiveringar under prisutdelningen. Att se en liten glimt av kungafamiljen skulle också vara kul!

På vilket sätt kommer den här upplevelsen att påverka dig och din framtid?
-Jag kommer att försöka njuta av dagen och ta med mig så mycket som möjligt från alla intryck och personer som jag kommer att träffa. Något som kommer att bli extra intressant är så klart att lyssna på motiveringarna till de olika pristagarna. Men framför allt så kommer Nobelceremonin att inspirerar mig till att forska senare i mitt yrkesliv.

Nobelfesten fortsätter med bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus, vad kommer du att göra efter Nobelceremonin?
-Jag är tillsammans med några andra ungdomar från KI:s forskarskola inbjuden till Läkarsällskapets festvåning där vi kommer ha en egen nobelmiddag. Där hoppas jag på att få sitta bredvid någon intressant person, knyta nya kontakter men också bara få ta in allt som man sett och hört under dagen.