Föreläsning med Lars Klinghagen, känd Karlstadsprofil och stor entreprenör

Lars Klinghagen är känd hos Karlstadfolket som den drivande entreprenören av SATS träningscenter, som idag är hela tre stycken. Det första öppnades i Centrum och det andra tillsammans med Färjestad i Löfbergs Arena. 2015 tog Lars över Friskis & Svettis gamla lokaler på Lamberget, renoverade och slog upp portarna för sitt tredje träningscenter.

Lars insåg sin kompetens som ”doer” redan i unga år och hade svårt att bromsa sig när han fick möjlighet att starta eget. Som ung grabb med flera syskon och en ensamstående mamma lärde han sig tidigt att inget var gratis och att skulle han kunna förändra sin situation så var det bara han själv som hade makten över detta.

Som 23 åring hade han redan startat eget solarium, köpt upp ytterligare ett, ägt ett antal godisbutiker, drivit Karlstads hetaste uteställe med en omsättning på 700 000 kr i månaden, köpt snygga bilar och gått i konkurs. Ingen av dessa erfarenheter säger han sig vilja vara utan, för lärdomen har lett honom dit han är idag.

-Du skall vara försiktigt med vilka du ger dig in med när du skall göra Affärer, säger Lars när han pratar om den tuffa tiden i sitt liv.

– Du skall arbeta med personer som kompletterar dina egenskaper och som du kan lita på till hundra procent. Annars kan det gå illa. Riktigt illa, avslutar han.

-När jag fick chansen att ta över ett gym, efter min tunga tid med konkurser och näringsförbud fick jag veta vilka som var mina sanna vänner, fortsätter Lars. Jag hade noll pengar och fick låna till aktiekapitalet på 50 000 kronor av min styvfar. När jag efter en tid fick förfrågan av SATS att starta i Karlstad behövde jag nya lokaler, ALMI sa nej, men banken möjliggjorde att jag kunde öppna upp och idag driver jag som sagt tre center, avslutar Lars.

-Det är viktigt at ha ambitioner, visioner och social kompetens poängterar Lars. Min vision idag är att jag inom två år kommer att göra något annat än att bara jobba.

-Som avslutande råd till er vill jag säga att social kompetens kan föra Er hur långt som helst och att kontakterna du skapar idag kan vara dina livlinor längre fram i livet. Satsa mycket på att öka ditt sätt att kommunicera, vara trevlig och möt folk med ett leende på läpparna och ha alltid en positiv inställning. Och för Er som känner Er stressade över betygen i skolan, vill jag säga att den sociala kompetensen i många fall överträffar de betyg ni visar upp när ni kommer till arbetsintervjuer i framtiden.