FN rollspel i Tidaholm

SweMUN är Svenska FN-förbundets årliga nationella FN-rollspel för gymnasieelever. I år hölls det på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm under tre dagar. Tre av Thoren Business Schools elever färdades från Malmö för att medverkade på detta FN-rollspel. Tillsammans utgjorde de en delegation från Indonesien. Deras förväntningar var höga att träffa andra väl insatta och intresserade inom ämnet.

Robin Persson, BP13B

Vad hade du för förväntningar inför rollspelet?

– Tänkte att det skulle vara bra för oss att veta hur det går till för FN, hur utrikespolitiken ser ut. Sen dessutom hur man talar och uppför sig i sådana sammanhang. Detta var något som uppfylldes och vi fick träffa nya människor som också var intresserade av ämnet och skapa kontakter.

Vilka lärdomar tar du med dig?

– Jag kände direkt att detta var kul eftersom jag är intresserad av mänskliga rättigheter och politik. Har man roligt lär man sig snabbare, alla borde prova det.

Vad var det bästa med rollspelet?

– Det var att få träffa så många i min ålder som tycker det är så roligt som jag tycker och testa något nytt i det ämnet man tycker om. Man hade en tid att hålla och tvingades ge sig in i ämnet snabbt, bra för att alla måste kriga för sin sak. Det var kul att tex vara i en samling och få ut det man stod för och ville. Jättebra och kul och folk växer och vågar och prata och ta till sig.

Jennet Sanela Sulejmanoska, CMP13C

Vad hade du för förväntningar inför rollspelet?

– Jag har aldrig varit på något sådant innan därför hade jag höga förväntningar att man skulle försöka vara på en nivå som alla andra var. Men när jag kom dit så var det kul, hög prestation, men det gick bra.

Vilka lärdomar tar du med dig?

– Att det kändes som du gjorde en förändring. Du representerade ditt land, det kändes verkligt. Vi fick även öva på samarbete och att komma överens.

Vad var det bästa med rollspelet?

– Att alla kunde leva sig in i rollen. Och att vi kunde samarbeta och att det var ett riktigt FN rollspel. Det kändes verkligt.

Zeinab Al-Rakabi, BP13B

Vad hade du för förväntningar inför rollspelet?

– Jag trodde att det skulle vara mer komplicerat. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så roligt som det var, det var väldigt lärorikt.

Vilka lärdomar tar du med dig?

– Hur man håller och skriver ett tal och hur man förhandlar. Att prata på ett officiellt och offentligt språk, att prata som en delegat. Men lärde sig också om olika länder och deras olika ställningstagande och mer om FN, hur det går till.

Vad var det bästa med rollspelet?

– Jag tror att det var förhandlingen med olika delegater från olika länder och att man på så vis fick lära känna nya elever.