Fältdag med Delia Pedersen och hennes elever

Delia Pedersen är spansklärare på TBS Helsingborg och i slutet av april månad tog hon med sig sina sex elever, från skolans tvåor som läser spanska, på en fältdag. Fältdagen gick ut på att först besöka IKEA i Älmhult där många olika nationaliteter jobbar, efter det träffa de en professor från Mexiko som skulle lära dem mer om den spanska kulturen samt att de skulle gå på en mexikansk restaurang.

– Spanskan är ett vackert språk, som bär mycket kultur och varma känslor, men att lära sig språket krävs engagemang och driv, gediget arbete, och framförallt att kunna ha kul.
Eleverna i denna grupp hade uppnått en bra nivå på spanskan, så nästa steg för dem hade varit att börja våga använda sina kunskaper: att ”bryta de osynliga barriärerna” och ”släppa loss” i en konversation utan att försöka tolka allt till/från svenskan. Att träffa människor som brinner för samma språk, att försöka lära känna någon spansktalande, att anstränga sig att förstå och bidra i en konversation, beställa mat och använda artighetsfraser, var det självklara nästa steg.

Delia Pedersen har lärt känna professorn för några år sedan och visste att hon skulle passa bra med sin pedagogiska bakgrund och med sin stolthet att förmedla allt om sitt ursprung. Sen var det bara för Delia Pedersen att koppla det vidare och köra Mexiko-tema: hitta restaurangen, få dem med på banan, etc.
Ett första stop till hjärtat av IKEA i Älmhult kom naturligt enligt Delia Pedersen.
– Jag är en stolt före detta IKEA-n, och ingen av mina elever hade kunskap om företagets struktur och arbetssätt. IKEA of Sweden är hem för 45 olika nationaliteter, så det var rätt plats att möta världen: Venezuela, Brasilien, Chile, Peru, mm.

Delia Pedersen tyckte bra om fältdagen! Hon var stolt över sina elever då de kom förberedda, de var nyfikna, visade intresse och uppskattning; en härlig grupp att umgås med.
– Några vill definitivt jobba på IKEA, och från vad jag har hört: alla tyckte dagen var över deras förväntningar! Dessutom har eleverna börjat ”hänga” på spanska i korridoren, de vågar tala – ett ökad förtroende för språkets användning; härligt!

Självklart kommer det att ske något liknande i framtiden säger Delia Pedersen.
– Dagen var en succé – alla parter har önskat sig ett fortsatt samarbete.

När Delia Pedersen får frågan angående om de har andra roliga aktiviteter framöver inom spanskan svarar hon, ¡Por supuesto! Det är grundtanken med vår undervisning på TBS – att vi har mod att följa vår passion med kraft och mycket glädje!