En viktig föreläsning på Thoren Business School Umeå

Alexander Breeze började missbruka cannabis som ung. Nu åker han runt och föreläser om drogernas negativa effekter. I tisdags besökte han Thoren Business School Umeå.

– Ingen människa väljer att missbruka frivilligt och det är inte heller säkert att alla trillar dit, konstaterade han.

Breeze är en runt 20 droginformatörer som de senaste decennierna via den ideella organisationen Droginformation.nu arbetar för att ge droginformation till barn, ungdomar och vuxna.

Föreläsningen under drygt 80 intensiva minuter var okonstlad, rak och blandad med galghumor där Breeze gång efter poängterar hur drogernas positiva effekter i början successivt leder dig till fel i livet och belastar dig både själsligt och känslomässigt.
– Det är inte så för alla, det finns heller inga givna facit för vem som blir missbrukare eller inte, det finns inga givna mallar. Det är det som är det värsta, det ända du kan påverka är dig själv och vad du vill sätta för mål i livet, säger Breeze.

Hans egen erfarenhet inom missbruket och över 16 år som krogvakt skapar också en kunskap om droger som han också med stor portion humor beskriver. Men hans föreläsning skapade också eftertanke bland eleverna.

Ida Fagerdal, 16, som läser första året på frisörprogrammet hyllade föreläsningen.
– Det var lärorikt och just att han blandade in humorn i det allvarliga gjorde att man förstod allting. Hans egen erfarenhet inom missbruket gjorde också hon trovärdigt. Han var verkligen inspirerande att lyssna på, konstaterade

IMG_2006.JPG