En resa i fotbollens tjänst

Stuart Gibson föreläste på TBS Umeå om ledarskap.
Att vara ledare handlar om att hitta en ”trigger” som driver dig framåt, konstaterade han.

När mentorskapsprogrammet rullade in på sin andra föreläsning av fem handlade det den här gången om ledarskap.
Mentorsprogrammet som är ett samarbete TBS Umeå och UNOVO studentkonsulter på universitetet för att bygga broar mellan eleverna och skapa förebilder som kan dela med sig av erfarenheter och skapa relationer för att växa i sitt ledarskap.

Kärleken till Umeå fanns kvar och när skadorna blev för påtagliga fastnade han för tränaryrket där förebilderna var legendariska Liverpool-basen Bill Shankley och hetlevrade Brian Clough.

tbsumeea– Tankarna på att bli ledare kom när skadorna uppstod och de var mina förebilder, sedan dess har jag mer eller mindre levt på fotbollen, berättade Gibson.

Stuart Gibson har erfarenhet från ungdomslag och spelarutveckling i de engelska klubbarna Darlington, Torquay, Plymouth och Barnsley. Tidigare har han tränat Umeå FC i både division I och Superettan. I fjol hade han huvudansvar för Umeå Södras damlag och avslutade säsongen i Ånge.

De tre kommande åren blir han huvudansvarig tränare i Bodens BK. Men sina ledarerfarenheter delade han med sig till eleverna på mentorskapsprogrammet och ritade upp en antal kriterier.

– Det är många aspekter och beståndsdelar som är viktiga i ett ledarskap, men framförallt är mitt råd att man måste drivas av något, en ”trigger” där du jobbar mot ett tydligt mål.