Elevkrönika

Inblick i framtiden

[ingress]Denna text handlar om min första upplevelse inom arbetslivet. Jag kommer att berätta om olika händelser, vad jag lärt mig samt hur jag kommer använda denna kunskap i framtiden. Jag vill också passa på att tacka min skola, Thoren Business School, som ger oss möjligheten att komma ut och se arbetslivet med våra egna ögon och därmed förbereda oss inför framtiden.[/ingress]

Ordet arbete känner alla till. Men vad innebär det egentligen? Ansvar, press och långa dagar är garanterat. Den fjärde mars 2013 var deadlinen satt. Då skulle alla i skolan ha en praktikplats klar. På samma dag nappade det för mig. Det blev på marknadsavdelningen i min systerskola TBS Malmö som jag fick min praktikplats på. Nästa dag skulle jag sätta igång mitt arbete. Redan dagens början var något nytt för mig. Att pendla med tåg varje dag. Att välja rätt spår, rätt tåg och veta vad man ska visa till kontrollanten på tågen är faktiskt grejer man tänkte en extra gång på. Men nu, efter tre veckor så kan man automatiskt hoppa på rätt tåg utan att ens titta på om det verkligen är den.

Några dagar senare in på veckan skulle vi göra ett studiebesök på Alfa Laval i Lund. Alfa Laval har ett viktigt samarbete med Thoren Innovation School (TIS), något som marknadsavdelningen gärna trycker på. Innan vi åkte dit hämtade vi två lärare på TIS som skulle besöka sina elever som gör sin praktik där. När vi väl var framme så fick vi besöksbrickor och chefen på företaget kom förbi. Vi fick ta på oss skyddsskor p.g.a. säkerhetsriskerna inne i själva fabriken. Vi gick igenom tre av deras anläggningar och fick se hur värmeväxlare konstrueras och används. Personligen så hade jag ingen aning om vad det var, men fick snabbt reda på att jag förmodligen har en i mitt kylskåp. Innan vi kom till Alfa Laval fick jag reda på att vi absolut inte fick ta några foton inne i fabriken eftersom många av deras produkter var patenterade och de ville inte att någonting skulle läcka ut. Tur var det, eftersom ungdomar idag tar bilder på nästan allt. Förutom Alfa Laval så besökte vi även andra arbetsplatser. Exempelvis olika byggarbetsplatser i Malmö och massa skolor runt hela Skåne. Eftersom jag arbetade i en marknadsavdelning har jag lärt mig att alltid le och vara på bra humör, så kommer man oftast långt.

Många tror att det är lätt att hitta jobb eller praktik, men så är det oftast inte. Jag personligen fick ringa och gå runt till en massa företag innan jag till slut fick napp. Under min tid som praktikant fick jag en helt annan bild av hur min framtid kommer se ut. Min praktikplats var ju i en skola, men ironiskt nog pratade jag nästan aldrig med eleverna. Jag umgicks mer med personalen, eftersom jag faktiskt själv var det. Jag deltog i olika möten, spontana konversationer och fikor uppe i personalrummet. Där pratas det om helt olika grejer än vad det görs med oss ungdomar. Där pratar dem om skatter, inbetalningar, utbetalningar och annat som för min del gärna får vänta i några år till.

Nu kan man ju undra om jag verkligen har lärt mig mycket, och det tycker jag att jag har. Att lära sig vad värmeväxlare är kanske bra att veta, men det är alla smågrejer som jag lärt mig som formar en mycket större betydelse. Små saker såsom att veta om ditt namn ska stå på höger eller vänster sida på ditt CV, hur man ska presentera sig och hur man bemöter folk på bästa möjliga sätt. Dessa är alla detaljer som kan vara avgörande i en framtida arbetsintervju.

Därför tackar jag min skola, för att den har förberett och givit mig möjligheten att bygga ut mitt kontaktnät och på så sätt underlätta mycket för framtiden.

Dibran Ujkani

Dibran, som går Business Program på TBS Helsingborg, gjorde sin APL hos vår kommunikatör Viktoria Skarler  i 3 veckor.