Elever från Thoren Business School provar på läraryrket

Ajla och Jasmin läser tredje året på Communication Program på TBS Malmö och gör höstens APL på sina respektive grundskolor. Under fyra veckor lämnar de skolbänken och provar på läraryrket. Tanken är att erfarenheterna från praktiken ska komma till användning i ett case om pedagogiskt ledarskap.

Jasimin Mrso går till vardags på TBS i Malmö. Just nu gör han praktik på Augustenborgsskolan där han själv var elev i tio år.
– Vi ska få ett case i pedagogiskt ledarskap så lärarna ansåg att det var lättast att skiva om du har varit på en skola, berättar Jasmin.
För att få prova på så mycket som möjligt ska Jasmin gå med en årskurs sjua, med lågstadiet och med vaktmästaren. Han har hela tiden en handledare som ansvarar för att praktiken blir meningsfull och lärorik.
–Det har fått mig att tänka om och fundera också på läraryrket. Det verkar vara grymt kul att vara lärare, tycker Jasmin.
Även om läraryrket tilltalar Jasmin är det en annan yrkesbana han har tänkt sig för framtiden.
–När vi hade individuellt val i tvåan så kunde man välja kriminologi vilket jag tyckte var jättekul. Jag ska välja det på högskolan också. Det har varit det största pluset på TBS enligt mig, säger Jasmin.

ajla-galic_tbs-malmoNytt perspektiv på skolan
Ett stenkast från Augustenborgsskolan ligger Munkhätteskolan där Ajla Galic praktiserar. Hon har tidigare praktiserat i butiker och på Tingsrätten, men nu är det alltså fyra veckor på grundskolan som gäller. Halva tiden i förskolan och andra halvan med en två.
– Jag har ju alltid varit elev, sedan förskolan upp till tredje året på gymnasiet nu och detta är första gången jag agerar som ”fröken”, som barnen kallar mig, och det är stor skillnad. Det är stor skillnad mellan att bli tillsagd och att vara den som säger till. Så denna APL:en har jag nog lärt mig mest på, menar Ajla.
Det var just de tolv veckornas APL som var ett av skälen till att Ajla valde att läsa på Thoren Business School. Hon tycker att APL, sociologi och alla trevliga lärare har varit det bästa under gymnasiet.
–Jag fick höra mycket om skolan av kompisar och jag pratade mycket med min SYV och jag fick även höra att TBS erbjuder tolv veckor praktik, vilket jag tyckte var jättebra för det är då man får komma ut i arbetslivet, säger Ajla.
Planer för framtiden då?
– Jag har funderat på att plugga till socionom. Det är inte hundra men det är nästan säkert, säger Ajla.