Elever från TBS på prispallen i uppfinnartävling

Under årets Innovation Camp hamnade TBS Linköpings elever på prispallen och tog hem fina priser för bästa miljösmarta uppfinning. Hanna Söderkvist var med i det vinnande laget.
– Detta gör att man växer som människa, säger hon.

Det är sjätte året i rad som skolorna i Östergötland är med och tävlar i Innovation Camp som är ett samarbete mellan Tekniska verken och Ung företagsamhet. De fyra eleverna Hanna Söderkvist, Filippa Malmström, Erika Sernefalk och Julius Wahlin Kangashaka från Thorén Business school, TBS, delades in i fyra olika lag tillsammans med andra gymnasieelever i länet.
– Vi från Thorén Business School var med i lagen som vann både första, andra och tredjepris, säger en stolt Hanna Söderkvist som går andra året på Samhällsprogrammet.

Under 21 timmar skulle eleverna i sina grupper tänka fritt och kreativt om hur människor lever i dag och hur man med en enkel digital lösning kan få människor att leva mer resurseffektiv.

Den vinnande uppfinningen blev en miljösmart app där du som kund i en affär kan samla poäng och få rabattkuponger om du handlar miljösmart. Hanna berättar vidare om sin uppfinning.
– När man går i affären kan man med appen skanna av en vara och se hur stor miljöpåverkan produkten har gjort. På så vis kan konsumenten göra miljösmartare val, säger hon.

När Hanna hörde att hennes grupp vunnit blev hon först chockad.

• Det var så många andra där som trodde att de skulle vinna. Vi fattade inte att vi hade en så bra idé som vi hade, säger hon.

Hanna Söderkvist och Filippa Malmström är tacksamma och stolta över att de fick vara med på Innovation Camp och ta del av föreläsningar, utföra miljö-uppgiften och framföra sin egen presentation inför den gedigna juryn.

• Vi fick lära oss att tänka utanför boxen, att våga ”köra på” och inte göra saker för komplicerat. Detta gör att man växer som människa, säger Hanna Söderkvist.