Elever från TBS Örebro om sina APL platser

[ingress]Mellan veckorna 36 och 39 är våra elever på Business Program årskurs 3 ute på sin APL och därför gör vi ett litet nedslag i några av våra studerandes praktikarbete.[/ingress]

Sabina Murtic i BP11B gör alla sina fyra veckor på Swedbank i Örebro.

tbs0rebr0

”Den första tiden fick jag observera hur man ska bemöta kunder som kommer till banken, senare fick jag börja ta hand omenklare ärenden, typ ordna bankdosor, nya bankkort och liknande. De senaste dagarna har jag även fått möjlighet att vara med och lyssna på längre ärenden och jag kommer att få möjlighet att kunna hjälpa kunder mer även på egen hand. Jag tycker Swedbank ger mig ett stort ansvar och de ger mig verkligen en utmaning. ”

”Jag valde att söka APL-plats på Swedbank för att jag är intresserad av yrket och jag ville kolla upp det. Jag har fått ett mycket bra bemötande och det finns många yngre anställda som lär mig mycket! Jag hade en kontakt på banken som ordnade möjlighet för mig att få göra min APL här och jag har slussats in på ett bra sätt. Det verkar som att de har en mycket bra tanke kring APL, då de verkligen vill få in eleven i bankjobbet! Jag tänker prata med banken om möjlighet till extrajobb!”

Hannes Paulsson i BP11A gör sina fyra veckors APL på Svenskt näringsliv i Örebro.

orebro

”Jag jobbar med ett uppdrag som kallas Entreprenör för en dag, och jag följer med på olika arrangemang och möten som kommer att utmynna i en artikel till deras hemsida.  Än så länge har jag varit i bl.a. Stockholm och Västerås. Det har varit pressöversikter, företagsbesök m.m.. Det känns som ett riktigt jobb, mer än praktik.”

”Jag har en kontakt som gav mig möjlighet att bli intervjuad för denna APL, och det var en riktig intervju med jobbkänsla, så det var värdefullt att vara med om! Ett extrajobb inom denna koncern kan vara svårt för mig i detta läget, då det krävs utbildning, men jag får insikter som gör att detta känns intressant för mig i framtiden. Bemötandet på Svenskt näringsliv, som jag fått, är fantastiskt, och jag blir bemött mer som en kollga än som praktikant. Jag har fått en egen jobbmail, jobbtelefon och jobbdator!”

Sara Hammarlund i BP11C gör sin APL på Ide och hobby på Mariebergs Centrum i Örebro.

orebrotbs

”Jag har varit här i två veckor och ska vara här i två veckor till. Jag får packa upp varor som kommer varje dag och stå i kassan och hjälpa kunderna om det behövs. Det är väldigt roligt att vara här. Jag gillar att vara runt människor och tipsa och komma med idéer. Så den här APL-platsen är perfekt för mig.”
”Jag fick min plats genom min pappa som tipsade mig och sen har jag tagit kontakt själv.”

Evelina Jörhag i BP11A genomför sina fyra veckor på ICA Ekershallen i Örebro.namlos

”Mina arbetsuppgifter är många, bl.a. att plocka varor, fronta i hyllorna, baka i butiksbageriet… ja typiska butiksuppgifter i en livsmedelsaffär. Jag trivs bra, det är ett socialt arbete. Visst, ibland kan det kännas lite långsamt när jag en dag bara plockarq varor men samtidigt är det intressant att testa nya saker. Och tiden rusar fram och det finns alltid saker att göra, så det är bra. Tidigare har jag praktiserat på café och klädbutik.”

”Jag fixade denna APL-plats genom att jag bara gick hit och frågade. Jag hade hört att det var ett bra ställe med bra personal. Jag har fått mycket fina vitsord och de har hintat om möjlighet om sommarjobb! ”

Anna Jakobsson i BP11C tillbringar sina 4 veckor på APeL AB i Örebro. tbs

”APeL är ett forsknings- och utvecklingscentrum inom området lärande och utveckling i arbetslivet. Det fungerar som en slags hjälpande hand mellan olika projekt. Min uppgift här är bl.a. att hjälpa till med sådant som de andra inte riktigt hinner med, exempelvis sammanfatta utvecklingsplaner, göra intervjuer, skriv dokument men jag får även vara med på möten och observera. Jag har tidigare gjort min APL på förskola och på restaurang, och denna arbetsplats ger mig en helt annan inblick i hur arbetslivet kan se ut. Det är mycket intressant att få göra praktik av olika typer för att få så mycket intryck som möjligt. Det positiva med att vara på APeL är snarare inblicken jag får, än möjligheten till extrajobb.”

”Jag bemöts mycket bra här på APeL, de försöker få in mig i arbetet och få mig att bli del av vardagsarbetet och vill ge mig inblick i deras verksamhet. De behandlar mig respektfullt och det är värdefullt.”

Simon U gjorde delvis sin APL på Nygårdens Revision AB i Örebro.

simon

”Jag har gjort fem dagar på Nygårdens Revisio

n. Jag har fått arbeta mycket självständigt med bokföring, revision, arkivera samt sortera papper. Eftersom jag är mycket intresserad av redovisning och bokföring så var det är utmärkt tillfälle för mig att ha min APL på en arbetsplats som jag kan tänka mig arbeta på senare i framtiden. Jag trivdes jag utmärkt att göra min praktik där.”

”Jag ringde runt till nästan alla revisionsbyråer här i Örebro för att söka praktikplats. Det blev nog närmare 45-50 samtal jag ringde och jag besökte även vissa företag. Det är ganska svårt att få extrajobb på en revisionfirma under gymnasiet. Dock så är det nog en fördel att ha haft en sådan här APL/praktik för att sedan kunna söka jobb på en revisionsbyrå.”