Elever fick praktik på lyxhotell i Portugal

Mathilda och Linnea på Thoren Business School Linköping vågade följa sin dröm om att söka praktik utomlands. I över en månad jobbade dem på ett lyxhotell i ett soligt och varmt Madeira – ett jobb som de fixade helt själva.

När praktikperioden på Thoren Business School närmade sig drevs både Mathilda och Linnea av en längtan att åka utomlands och jobba. Tjejerna som går andra året på Samhäll Communication Program tog saken i egna händer och började fråga runt.
–  Vi skickade i väg 50 mejl till olika hotell och fick ett positivt svar. Vi blev så glada, säger Mathilda.

Det positiva svaret kom från ett femstjärnigt hotell i Madeira i Portugal. På ett berg intill vattnet ligger The Cliff Bay Hotell som har vackra trädgårdar, en fantastisk utsikt över havet samt ett lyxigt spa- och poolområde. Från början av oktober till mitten på november jobbade Mathilda och Linnea i hotellets restaurang.
– Vi startade klockan 8 med frukostbuffén. Där serverade vi kaffe och te vid borden och tog sedan hand om disken. Vi slutade vid klockan 12 och gick sedan hem och försökte sova. Vi fick inga raster, vi var helt slut, berättar Linnea.

Efter en välbehövlig vila mitt på dagen var det dags för liknande arbetsuppgifter igen mellan klockan 19-23. Ingen personal på hotellet pratade svenska och endast några gäster på hotellet var svenskar.
– Vi har lärt oss så mycket. Vi pratade engelska hela tiden och har fått mer självförtroende nu och lärt oss att inte skämmas så mycket. Om man gör fel är det inte hela världen, säger Mathilda och Linnea håller med.

Trots att tjejerna längtade hem och fick jobba hårt i restaurangen är de stolta och glada över sig själva och att de gjorde denna resa som gett dem en inblick i en annan kultur och restaurangbranschens tuffa jargong.
– Nu saknar vi vardagen på hotellet och alla människor vi lärde känna i alla olika åldrar. Vi hade så kul. Varje dag som gick kände man sig så stolt att man hade klarat av sina uppgifter, säger Mathilda.

Resan dit fick tjejerna betala själva medan hotellet stod för boendet i en lägenhet tio minuters promenad därifrån. Nu rekommenderar tjejerna sina kompisar att göra samma sak.
– Vi har även funderat på att åka tillbaka dit och jobba, säger Mathilda och Linnea.