Ekonomijobb direkt efter studenten

Tidigare TBS-eleven David Norrström hade APL (praktik) på ett IT-företag som heter Hansoft. Efter studenten fick han jobb där och sköter bland annat fakturor och inbetalningar. Han hade inte jobbat där idag om det inte varit för sin utbildning på Thoren Business School. Idag har David också hand om praktikanten Filip Wahlström ifrån skolan som han lär upp.

Kontoret David jobbar på är ett modernt IT-kontor. Det är google-inspirerat med exempelvis sackosäckar i olika färger i ett rum. Skrivbordslandskapen är omgivna av glasväggar. I ett av dessa sitter David med resten av ekonomiavdelningen.

– Jag gick ekonomi på TBS och nu när jag jobbar på en ekonomiavdelning har jag verkligen nytta av grunderna jag har lärt mig. Men jag gör också andra arbetsuppgifter som till exempel förhandling av priser med leverantörer, bokar resor åt företagskunder och ser till att det praktiska på kontoret fungerar som det ska, berättar David. 

Företaget han jobbar på heter Hansoft och utvecklar mjukvaruprodukter för projektledning. Företaget är också internationellt och språket som pratas på kontoret är engelska. David är nöjd över att ha gått på TBS eftersom det förberedde honom för en riktig arbetsplats. 

– Jag är väldigt nöjd med min gymnasietid och jag känner fortfarande att TBS var rätt val för mig. Gemenskapen var stark och att gå ekonomi där är det bästa valet du kan göra. Mina kompisar som gick ekonomi på andra skolor fick inte samma fokus på arbetslivet och verkligheten som jag fick. Den kopplingen gjorde mycket för mina chanser att få jobb, säger David. 

Hur är det att ha sin egen praktikant efter bara ett år?

– Det är jätteroligt. Filip är min andra praktikant från TBS faktiskt. Det är lärorikt både för mig och för dem. Jag har själv varit i deras sits så jag vet vad som kan vara svårt och vad som är viktigt att tänka på. Men Filip sköter sig jättebra och vi får ut mycket av att ha honom här. 

Vi letade på praktikanten Filip och frågade vad han tycker om sin praktik.

– Det är riktigt kul att ha praktik! Jag har fått testa många nya saker, som att använda deras projektledningsprogram till mitt UF-företag. David är en bra handledare och praktiken är en bra möjlighet att ta reda på hur det är i arbetslivet, berättar Filip.

Vi avslutar med att fråga vad David har för framtidsplaner.

– Har alltid tänkt att jag skulle jobba ett år och sen plugga. Men nu har jag en arbetsplats där jag lär mig något nytt hela tiden så jag jobbar nog på ett tag till. Framöver har jag tänkt att plugga till ekonom.