Image

Umeå
Digitalt Öppet Hus

Boka en privat rundvisning!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

  TBS Umeå

  Är du intresserad av ett särskilt program? (valfritt)

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost

  Telefon (obligatoriskt)

  Våra program

  • Business Program

   Ser du dig själv som framtidens affärsman eller affärskvinna? Vill du bli diplomerad gymnasieekonom? Är du kreativ och vill skapa reklam, eller är kanske advokat ditt drömyrke? Då är Business Program helt rätt val. Läs mer här

  • Communication Program

   Har du ett intresse för kommunikation? Vill du lära dig mer om psykologi? Eller känner du för att göra skillnad i samhället? Communication Program är ett bra val eftersom du får en bred grund och därmed många valmöjligheter Läs mer här

  • Commerce Program

   En säljutbildning är alltid oerhört värdefull och något som alla företag ser som en merit. Tycker du om kundkontakt och vill du ha möjlighet att påverka din egen lön? Har du en affärsidé som du vill förverkliga? Läs mer här

  • Commerce Program Trainee

   Är du driven och tycker att man lär sig ett yrke bäst ute på en arbetsplats? På Commerce Program Trainee, en lärlingsutbildning, gör du halva din skoltid ute på ett företag eller i en butik.

  Image
  Image

  Frågor och svar TBS Umeå

  Man går i skola precis som på andra skolor. Det som skiljer är vi är en mindre skola samt vårat affärskoncept med APL (praktik) på studieförberedande program och samarbetet med näringslivet.
  Samhällsprogrammet med inriktningen Beteendevetenskap och inriktningen Samhällskunskap, Ekonomiprogrammet med inriktningen Ekonomi och inriktningen Juridik Handelsprogrammet med inriktningen Handel och Service (vi erbjuder även den inriktningen med lärlingsupplägg).
  Ja, vi har under hösten haft en tät dialog med vår matleverantör nu är vi riktigt nöjd med maten.
  I grund och botten behörighet i något av våra program. Skulle det bli jättemånga sökande så kommer vi att ha någon form av uttagning
  Det finns ett parkeringshus på andra sidan av gatan för bilar. Cyklar och mopeder kan man parkera vid skolan.
  Ja det är en viktig del i vårt koncept. Vi jobbar med Case, vi har tätt samarbete med näringslivet. Samt 11 veckors APL (praktik) på samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet.
  Samma kurser, samma program, men mer APL (praktik) och mer Case-baserad undervisning.
  Varierar mycket, alltifrån en mindre butik till mäklare. Lite beroende på vad du är intresserad av och vilket program du går.
  Catering från Astar i dagsläget, som serveras på skolan. Det finns alltid vegetariskt och fläskfritt alternativ.
  Gammlia, vi har också ett gym i källaren som kan användas till undervisning och under fritiden.
  Lite beroende på hur man räknar men kring 90-95% behöriga lärare vilket är långt över rikssnittet.
  Ja det är länstrafiken som beslutar, beroende på avstånd. 6 km. 
  TBS: två parallell åk 1-3, YG 1: tre klasser, åk 2: 2 klasser, åk 3: 2 klasser, Samtliga är blandade i olika program. Exempelvis Bygg och fordon, är en klass.
  Vi har inga boenden att erbjuda, men ett bra tips är att hålla koll i Facebookgrupper, blocket och kontakta privata uthyrare.
  I ett samarbete med Tegs Hockey (LIU), så kör vi två morgonpass i veckan träning sedan ett teoripass i veckan mer kopplat till entreprenörskap i hockeyvärlden. Bland annat i samarbete med Erik Andersson Polarcool hockeyhjälm. För mer info rekommenderar jag att ta kontakt med Tomas Sandlin på tomas.sandlin@tbschool.se Själva hockeyn är kopplat till kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2.
  Tanken är att vi fokuserar främst på CS:Go och LoL. Vi bygger 5 mannalag och själva taktik och spel sker i en av skolan två e-sportsrum. Själva e-sporten är kopplat till kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2.
  Grunden är detsamma, man läser samma kurser och får samma behörighet. Den största skillnaden är att du som elev har 11 veckors APL (praktik). En annan sak som skiljer är givetvis att vi är en liten skola med allt vad det innebär. En annan sak är att vi har en businesskoncept som mycket handlar om att jobba med externa kontakter i näringslivet. Det kan vara i form av skarpa case med ett företag, studiebesök och gästföreläsningar. I årskurs två och tre har man dessutom möjlighet att söka till Mentorsprogrammet där man matchas mot en mentor i näringslivet. Alla elever i årskurs tre går också igenom UF (Ungt företagande).
  Det kan variera mellan år, program och APL-platser. Men enkelt förklaras är att man gör motsvarande saker som man skulle gjort i skolan men på riktigt.
  Alla elever på skolan åker någon gång under sin skoltid iväg på en resa någonstans i Europa där vi lär oss om hur näringliv och kultur ser ut där.
  Ja, det mesta av undervisningen sker via dator. Vi kör med PC.
  Nej, vi har en egenutvecklad programvara som heter Progress som vi är mycket stolt över. Fördelen med en egen programvara är att vi kan påverka hur den ska se ut och fungera och anpassa efter våra behov.
  Ja vi tycker att det är viktigt med internationalisering och vi söker just nu EU-pengar för att start upp ett samarbete med en skola i Tyskland. 
  UF står för Ungt företagande. Man kan enkelt beskriva det som att man har/kommer på en affärsidé, utvecklar den, startar upp ett företag kopplat till detta med allt vad det innebär. I slutet av året avvecklar man företaget, så att man har provat alla delar som det innebär att driva företag. Många elever har sedan startat upp sitt företag efter avslutade studier. TBS Sverige har fler som tagit SM-guld i UF-företagande, något som vi är riktigt stolta över. Kanske är du nästa superentrepernör?
  Det är en fråga som man med fördel ställer till eleverna. Men det som brukar komma upp är gemenskapen i en liten skola, man blir sedd och inte minst lärarna, samt att man får vara ”den man är”.
  På https://www.skolinspektionen.se/beslut-rapporter-statistik/ kan man läsa granskningar av olika skolor. Vi kan med stolthet säga att under senaste granskningen så fick vi följande omdöme; ”Skolinspektionen bedömer att framtagna kvalitetskriterier uppfylls vid Thoren Business School Umeå i följande utsträckning: Rektors ledarskap Rektorn leder och styr i hög utsträckning skolans utveckling av undervisningen. Undervisning Undervisningen främjar i hög utsträckning elevernas möjligheter att nå läroplanens mål avseende kunskaper och värden. Trygghet och studiero Utbildningen präglas i hög utsträckning av trygghet och studiero så att eleverna kan ägna sig åt skolarbete. Bedömning och betygsättning Förutsättningar för att säkerställa likvärdigheten i bedömning och betyg ges i hög utsträckning.”
  Att få vara sig själv är en viktig del för oss och något som eleverna brukar peka ut som en av det bästa grejerna med skolan. Vi arbetar mycket med trygghet och studiero och vår likabehandlingsplan där det är nolltolerans mot mobbning och kränkande behandling. Vi är en liten skola med relativt få elever och hög vuxennärvaro vilket gör att det är en familjär stämning på skolan.
  Image

  Se video tour av skolan

  Image

  Hockeygymnasium med Teg SK

  Ishockeygymnasiet i Umeå vänder sig till dig som tillhör distriktseliten i din åldersklass och som vill kombinera gymnasiestudier med elitishockey. 

  Läs mer här
  Image

  E-sportutbildning - Counter Strike & League of Legends

  Som elev hos oss kan du utbilda dig inom Counter Strike eller League of Legends på det individuella valet under hela din gymnasietid. 

  Läs mer här
  Image
  Så kan en dag som elev se ut
  Image
  Image

  CASE

  Vi tar företagsvärlden in i klassrummet. Hos oss blir du anställningsbar direkt efter studenten. Du tränar på att jobba med verkliga projekt och lösa verkliga utmaningar.

  UNG FÖRETAGSAMHET

  Du får möjlighet att starta ditt eget företag, och det är något vi är grymma på! Nu är det din tur. Vilken är din affärsidé? Många elever gör också om sitt UF-företag till ett riktigt

  GLOBALISERING

  Tillsammans med dina klasskamrater åker du på Business Trip för att använda det du lärt dig i ett verkligt sammanhang. Efter studenten är hela världen din arbetsmarknad.

  PRAKTIK (APL)

  På alla våra program. Genom att använda de teoretiska kunskaper du får hos oss på en praktikplats lär du dig för framtiden – på riktigt. Praktikplatsen ger dig goda chanser till jobb.