Comenius – ett skolprojekt långt utanför Umeås gränser

Elever vid TBS Umeå är med i ett internationellt projekt/case som heter Comenius. Elever från Umeå, Tyskland, Italien och Turkiet ska under två år, från höstterminen 2013 till vårterminen 2015, undersöka hur förnyelsebar energi fungerar i respektive land. De ska också titta på hur mycket av den totala energin i respektive land som kommer från förnyelsebar energi, såsom vindkraft, solenergi, vattenkraft och geotermisk energi. Ytterligare en punkt i projektet är att titta på hur politiker i de olika länderna jobbar för att främja utvecklingen av förnyelsebar energi.

Allt detta arbete ska sedan resultera i en utställning med bland annat en hemsida och planscher. Detta landsöverskridande samarbete innebär flera roliga och lärorika resor för eleverna. Alla skolor ska nämligen besöka varandra för att utbyta erfarenheter. Det första besöket ägde rum i Amelia i Italien mellan den 23-27 februari i år. 8 förväntansfulla elever från årskurs 1 och 2 på TBS fick då besöka vattenkraftverk och biomassaanläggningar i Amelia.

Förutom studiebesöken så hann eleverna så klart med en massa sightseeing i vackra och historiska Italien.

– Det var lite av en kulturkrock att träffa de italienska eleverna, som vi även bodde hos. Men det var otroligt lärorikt och vi växte nog en massa allihop. Det var intressant att göra studiebesök och vi hann med att besöka kyrkor och annan sightseeing också. Det är verkligen ett spännande projekt och jag hoppas att vi får åka till Tyskland nästa gång, säger Caroline Fängström elev på TBS

Nästa träff kommer att ske mellan den 2-6 juni och då är det antingen Umeå eller Straubing, Tyskland som står som värd.